5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Denktaş, Adana'dan mesaj yolladı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ülkelerarası dostluk diye bir şeyin olmadığını belirterek, "ABD ve İngiltere, Kıbrıs’ta çıkarları doğrultusunda hareket ediyor" dedi.

Denktaş, Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (ÇUGİAD) davetlisi olarak geldiği Adana’da "Türkiye Geleceğini Konuşuyor, AB Sürecinde Kıbrıs" konulu bir konferans verdi. KKTC’den ’İskele’ adlı uçakla yaklaşık 45 dakikalık rötarla saat 17.15 sıralarında Adana Hava Limanı’na inen Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, Adana Valisi M. Cahit Kıraç, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu karşıladı. Hava limanından direkt konferans vereceği Hiltonsa’ya hareket eden Denktaş, salonda alkışlarla karşılandı.

ÇUGİAD Başkanı Tarkan Kulak’ın elini öperek kürsüye davet ettiği Cumhurbaşkanı Denktaş, önce Kıbrıs meselesini anlattı. Soru-cevap bölümünde İngilizce gelen bir soru herkesi şaşırttı. ÇUGİAD Başkanı Tarkan Kulak’ın İngilizce olarak okuduğu sorunun cevabını hiç bekletmeden aynı şekilde İngilizce cevaplandıran Cumhurbaşkanı Denktaş, düzgün lisanı ile dikkat çekti. Denktaş, Rose Scoott isimli bayanın 1974 Barış Harekatı sırasında terk ettikleri Kıbrıs’ta Varoşa denilen bölgedeki evlerini ziyaret etmek ve KKTC vatandaşı olmak istedikleri yolunda talepte bulunduklarını belirtirken, "Bizimle irtibat kurup gelirseniz sizi oraya götürürüz. Ama Varoşa’daki eviniz virane olmuştur. Çünkü, BM Güvenlik Konseyi o gün bugündür bölgedeki bir taşa bile el sürdürmüyor. Vatandaşlık için de 5 yıllık bir süreç gerekiyor" dedi.

Halen Adana’da ikamet ettiklerini belirten John Scott ile eşi Rose Scott, konferans sonrası Denktaş’ın yanına gelerek yardım istedi. Cumhurbaşkanı Denktaş, yaklaşık 1.5 saat süren konferansı sırasında Rumlar’ın gerçekte AB’ye ihtiyacı olmadığını, onların tek derdinin Kıbrıs’ın tümünü alarak Enosis’i canlandırmak olduğunu belirtti. Denktaş, Annan Planı’nı desteklemediklerini de söyledi. Kıbrıs’taki referandum sırasında sahte cennet vaat edilerek kandırılan Türk halkının, gerçeği ancak Rum kesiminden "hayır" oyu çıkmasından ve sözlerin tutulmamasından sonra anladığını kaydetti. Denktaş, "Bundan sonra bir oylama daha olursa kimse yüzde 65’lik ’evet’ oyunu bulamaz" diye konuştu.

Kıbrıs’ın stratejik bir yapıya sahip olduğunu, ABD ve İngiltere’nin de bundan faydalanarak Arap ülkelerini, dolayısıyla da petrolü kontrol altında tutmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Denktaş, "Ülkeler arası dostluk diye bir şey yok. Ülkelerarası çıkar var. ABD ve İngiltere, Kıbrıs’ta çıkarları doğrultusunda hareket ediyorlar. Burada Türkiye’nin rolü çizilmiştir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle kalleşlik görülmemiştir. Kıbrıs’ı, anavatanımızın kalbine saplanacak Yunan hançeri yaptırmayacağız. Kıbrıs’ı Yunan adası yaptırmayacağız. Biz bunun mücadelesini veriyoruz" şeklinde konuştu.

Denktaş, Kıbrıslı Rum’un geçmişini bilen olmadığını, AB’nin önce bunu sorgulaması gerektiğini, dönemin lideri Papadopulus’un adada kara para aklattığını ve Asya’dan getirilen kızlara fuhuş yaptırdığını öne sürerek, "Asıl Türkiye bunlardan tazminat istemeli. Çünkü, binlerce evladımızı şehit verdik, 103 köyümüz yerle bir edildi. Kıbrıs konusunda en önemlisi hukuk mücadelesidir. Hukuk dünyasının bu konuda çok aktif olması gerekir. Boyun eğmekten önce yapılacak çok iş var. Yoksa bu işler çorap söküğü gibi gelir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2005 Pazartesi 10:40:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?