1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Depremzede annenin feryadı

Van'da ardı ardına yaşanan depremler nedeniyle evi yıkılan ve çocuklarıyla birlikte çadırda yaşamak zorunda kalan depremzede anne, diyabet hastası oğlunun tedavisi ve sıcak bir yuva özlemiyle Van Valiliği'nce Adana'ya gönderildi. Ancak barınacak bir yer bulamayınca sokakta kalan 5 çocuk annesi Zübeyde Adlı, sığındığı Valilik Bahçesi'nde gözyaşlarını tutamadı.

Van'ın Erciş ilçesinde 23 Ekim'de 7.2, sonrasında da 9 Kasım'da 5.2 büyüklüğündeki depremle birlikte 700'e yakın insan hayatını kaybederken, onlarca kişi yaralandı bir o kadar da insan evsiz kaldı. Kışın etkisini göstermesi ve karla birlikte havaların da iyice soğumaya başlamasıyla birlikte depremzedeler için hayat daha da zorlaştı. Gece eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklık nedeniyle Van Valiliği, bölgedeki depremzedeleri Türkiye'nin çeşitli bölgelerine gönderirken, kimi vatandaşlarsa sıcak kentlerdeki yakınlarının yanına yerleşmeye başladı.

Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge kapsamında da Van'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde 'Sosyal Destekleme Koordinasyon Merkezi' oluşturuldu. Söz konusu merkezden 'Göç Belgesi' alan depremzedelerin Van Valiliği'nce İzmir, Adana ve Antalya gibi güney illerine gitmelerine izin verildi.
Depremzedelerin tercih ettiği kentlerden biri de Adana. Hafta sonu Van'dan depremzedeleri taşıyan bir otobüs kente gelirken, yaklaşık 50 kişiden oluşan kafilenin ilk adresi Adana Valiliği oldu.

Aradan 2 günlük bir zaman dilimi geçmesine rağmen söz konusu depremzedeler için konaklayacak yer bulunamadı. Depremzedelerin, 'Sosyal Destekleme Koordinasyon Merkezi'nin bilgisi dışında Adana'ya geldiği öne sürülürken, ailelerse bu duruma karşı çıkarak, merkezin kendilerini buraya yönlendirdiğini dile getirdi.
Adana'ya geldikleri günden bu yana dışarıda kalan aileler, Valilik Bahçesi'nde toplanırken, depremzedeler arasında hasta çocukların da olduğu belirtildi.

"OĞLUMU BIRAKIN TEDAVİ ETTİRMEYİ 2 GÜNDÜR AÇ YATIYOR"

'Sıcak bir yuva' umuduyla Adana'ya gelen 5 çocuk annesi Zübeyde Adlı (43), barınmaktan çok diyabet hastası olan 8 yaşındaki oğlu Batuhan'ın tedavisinin yerine getirilip getirilemeyeceği endişesi taşıyor. Anne Adlı, "Bizi Van'dan Adana'ya koordinasyon merkezi gönderdi. Kendi kafamıza göre hareket edip de buraya gelmedik. Bizim ismimizi aldılar bilgisayara girdiler, otobüs şoförüne bir liste verdiler ve; 'Bunları Adana'ya götür' dediler. Biz de bu nedenle buraya geldik. Ama burada valilik bu listeyi kabul etmediği için 2 gündür buralarda sürünüyoruz. Benim oğlum diyabet hastası bu nedenle buraya tedavi olması için geldim. Ancak oğlum bırakın tedavi olmayı 2 gündür aç yatıyor" dedi.

KUCAĞINDA BEBEĞİYLE 2 GÜNDÜR KALACAK YER ARIYOR

3 çocuğuyla gelen depremzede Helin Taş (28) ise kucağından indirmediği 3 yaşındaki kızı Rojbin ile Adana'da yaklaşık 2 günden bu yana barınacak yer aradığını söyledi. Helin Taş, depremde evlerinin yıkıldığını, çadırda kaldıklarını, bu nedenle Adana'da barınacak bir yer bulmak için geldiklerini anlattı.
Öte yandan, Adana Valiliği'nden Van'dan gelen depremzedelerle ilgili yapılan açıklamada; hafta sonu kente gelen depremzedelerin 'Sosyal Destekleme Koordinasyon Merkezi'nden evrak almadan yola çıktıkları ifade edildi. Açıklamada; "Depremzede vatandaşlar evrak almadan gelmesin. Evrak almayan vatandaşlara biz yer tesis edemiyoruz. Çünkü planlama evrak alan vatandaşlara göre yapılıyor. Ancak bu vatandaşlarda mutlaka bir kamu kurumu misafirhanesine yerleştirilecektir" ifadesine yer verildi.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2011 Pazartesi 13:25:53
Güncelleme :22 Kasım 2011 Salı 12:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?