3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Derivasyon tünellerine su verildi

SANKO Holding şirketlerinden Yedigöze Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından inşa edilen Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES), derivasyon tünellerine su verildi.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Adana'nın Aladağ, İmamoğlu ve Kozan ilçeleri arasında, Seyhan Nehri üzerinde sulama ve enerji amaçlı olarak projelendirilen Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'te, bundan sonraki süreçte enerji santrali binası, su alma yapısı ve gövde inşaatının yapılacağını söyledi.

Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES'in kurulu gücünün 320 megawatt, yıllık üretimin yaklaşık bin Gwh (1 milyar kilowatt/saat) olacağını ve proje kapsamında 75 bin hektar arazi sulanacağını belirten Konukoğlu, şöyle devam etti:

"İmamoğlu Ovası sulaması ile yeni bir Çukurova oluşmasını sağlayacak Yedigöze Sani Bey Barajı ve HES, 600 milyon dolara mal olacak. Enerji ihtiyacının kesintisiz, kaliteli, güvenilir, ekonomik ve çevreyi mümkün olan en az düzeyde etkileyecek şekilde karşılanması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında, temiz, çevre dostu ve yenilenebilir enerji üretimi yapan hidroelektrik santralleri büyük önem taşıyor."

SANKO Holding'in rüzgar enerji santrali de kurduğunu anımsatan Konukoğlu, "Dağlardaki rüzgarın esintisini, nehirlerdeki suyun serinliğini enerji olarak evlere, iş yerlerine, yaşam alanlarınıza getireceğiz" dedi. Konukoğlu, enerji yatırımlarının özel sektöre açılması sonrasında, "Su akar, Türk bakar" anlayışının yerini, "Su akar, Türk yapar" anlayışına bıraktığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Seyhan Nehri'nin yönü değiştirilerek, uzunlukları 898 ve 857 metre, çapı ise 8 metre olarak inşa edilen derivasyon tünellerine su verildi. Törene katılanlar, suyun tünellere girişini ve tünellerden çıkışını izlerken, baraj inşaatında önemli bir aşamanın geride bırakılmasının gururunu ve mutluluğunu yaşadılar.

Törene; İmamoğlu Kaymakamı Nail Anlar, Aladağ Kaymakamı Ersin Tepeli, DSİ 6. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, Barajlar Şube Müdürü İsmail Kaya, İmamoğlu Belediye Başkanı Talat Sırkıntı, Aladağ Belediye Başkanı Yusuf Yıldız, SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Adil ve Sami Konukoğlu, SANKO Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Bak, Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Akyol, Fikri Hamud, Alaaddin Coşkun, Akören Belediye Başkanı Ahmet Solaklıoğlu, Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, Kozan Orman İşletme Müdürü Mehmet Sağlam, Aladağ Orman İşletme Müdürü Fatih Gençoğlan, İmamoğlu Orman İşletme Müdürü Beyhan Altıntaş, Akören Orman İşletme Şefi Muhammet Köse, taşeron firmaların yöneticileri, Eğner, Uluçınar ve Musulu köyü halkı ile Yedigöze Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. personeli katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Eylül 2008 Cumartesi 14:40:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?