4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Din görevlilerine domuz gribi semineri

Dünya geneline yayılan ve Türkiye'de de görülen 'Domuz gribi' (H1N1) virüsüne karşı Adana'da din görevlileri ve Kur'an Kursu öğreticileri için bilgilendirme semineri düzenlendi.

Adana İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Adana İl Müftü Yardımcısı Cafer Erol, "Domuz gribi dediğimiz bu hastalık gündemimizi oluşturmakta ve küçüğünden büyüğüne kadar, öğrencisinden yaşlısına kadar bütün vatandaşlarımızı ilgilendirmektedir. Halkımızla günde beş vakit birlikte olan siz din görevlilerimize bu konuda da sorumluluklar düşmektedir" dedi.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nden Uz. Dr Nureddin Özdener de, hastalıktan korunma yönteminin genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılmasının şu an için yeterli önlemler olduğunu ifade etti.

Domuz gribine karşı en etkili yöntemin el yıkama olduğuna dikkat çeken Özdener, "Öksürürken, hapşırırken ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendil ile kapatın ve daha sonra mutlaka mendili atın. Özellikle hapşırma ya da öksürme sonrasında ellerinizi sabunla yıkayın" dedi.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalık Şube Müdürü Mehmet Fevzi Atay ise domuz gribinin bu kadar hızla yayılacağını hiç kimsenin tahmin etmediğini belirterek, "Domuz gribi diğer adıyla H1N1 virüsüdür ve insanlarda hastalığa yol açan bir hastalık türüdür. Domuz gribi yayılım açısından çok daha kolay yayılan bir hastalıktır" diye konuştu

Uzm. Dr. Gökçe Gerçek ise imamlara vaka ile ilgili sinevizyon eşliğinde bilgi sundu. Gerçek yaptığı sunumda H1N1 virüsünün ortaya çıkması, alınacak önlemler, korunma yolları, virüs bulaşması halinde neler yapılmalısı gerektiğini aktardı.

Gerçek, domuz gribinin ateş, kusma, ishal, mide bulantısı ile başladığını, böyle bir durumla karşılaşan din görevlilerinin hemen bir sağlık kuruluşuna giderek gerekli tedaviyi yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak, "Evde de pencereler sık sık açılarak oda havalandırılmalı, sıvı yiyecekler tüketilmeli. Camilerimiz havalandırılmalı, tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalıdır" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 15:17:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?