4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Dişi küçükbaş kesene ceza

KURBAN BAYRAMI'NDA DİŞİ KÜÇÜKBAŞ KESENE 15 BİN TL CEZA

Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın aldığı karar gereği Kurban Bayramı'nda dişi küçükbaş hayvan kesenlere 5 ile 15 bin TL arasında para cezası vereceklerini hatırlatarak, "14 ekip oluşturduk. Bayram boyunca mahalle mahalle, ev ev kontrol yapıp dişi küçükbaş kestirmeyeceğiz" dedi.

Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları Et ve Et Ürünleri, Şarkütericiler Esnaf Odası Başkanı Yağmur, yaptığı açıklamada, hayvan neslini korumak adına alınan karar gereği Kurban Bayramı'nda dişi küçükbaş hayvan kesiminin yasak olduğunu ifade etti. Yağmur, İl Valilik Komisyonu kararınca Adana'da 15 Kasım 2009-1 Nisan 2010 tarihine kadar izinli dahi olsa Tarım Bakanlığı'nın 2001/10591 sayılı emirleri doğrultusunda, 3258 kanun gereğince koyun, keçi, süt kuzusu ve dişi kesiminin yasaklandığını kaydetti.

Yağmur, Kurban Bayramı'nda dişi küçükbaş hayvan kesenlere bakanlık kararı gereği 5 ile 15 bin TL para cezası verileceğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Odamız olarak 2'şer kişiden oluşan 14 tane ekip kurduk. Bunlar Kurban Bayramı boyunca mahalle mahalle, ev ev gezerek dişi hayvan kesilip kesilmediğine bakacak. Eğer dişi hayvan kesildiği tespit edilirse 5 ile 15 bin TL arasında ceza kesilecek. Vatandaşlar bu yıl dişi küçükbaş hayvan kesinlikle kesmesin. Gelecekte daha pahalı et yememek istemiyorsa bu bayramda dişi hayvan kesmeyelim."

Oda Başkanı Yağmur, Türkiye'nin her yıl Kurban Bayramı'nda 2 milyon küçükbaş hayvan kestiğini, bu yıl da Türkiye genelinde 600 bin küçükbaş hayvan kaldığını hatırlatarak, "Komisyon kararı gereğince; 25 kilo canlı ağırlıktan aşağı kuzu kesimleri, gebelik süreleri üçte ikisini doldurmuş hayvan kesimleri, damızlık hayvan kesimleri yasaklanmıştır. 15 Kasım 2009 tarihinden itibaren, kasaplar esnaf odası ile ilgili belediye zabıtaları ve tarım müdürlüğünce denetimler yapılmaya başlandı. Eğer vatandaş bu yıl dişi hayvan keserse etin kilosu şuan 26 TL iken bayramdan sonra 50 TL'yi bile geçer" diye konuştu.

Yağmur, Kurban Bayramı öncesi dişi hayvan satışının serbest olduğunu, karar gereğince kesilmeden bir işlem yapılamadığını, aslında Kurban Bayramı öncesi satışının da yasak olması gerektiğinin altını çizerek vatandaşların dişi hayvan kesenleri ihbar etmesini istedi. Yağmur, "4-5 kişi bir araya gelerek büyükbaş hayvan kesmeliyiz. Ya da koç kesmeliyiz. Eti daha pahalı yememek ya da küçükbaş hayvanların neslini tüketmemek için bunu mutlaka yapmalıyız" önerisinde bulundu.

Yağmur, Kurban Bayramı öncesi dişi küçükbaş hayvanların kesiminin yanı sıra özellikle İran, Irak, Suriye, Mısır ve Suudi Arabistan'a yapılan küçükbaş hayvan ihracatının da durdurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

KURBAN BAYRAMI'NDA DİŞİ KÜÇÜKBAŞ KESENE 15 BİN TL CEZA
İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 10:16:05
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 12:04:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?