3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

DİSK'ten Tuzla işçilerine destek

Adana'da DİSK'e bağlı sendikaların üyeleri, bugün Tuzla tersanelerinde grev başlatan işçilere destek verdi.

Genel-İş Sendikası önünde toplanarak İnönü Parkı'na kadar yürüyen DİSK'e bağlı sendikaların üyeleri, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla, bugün Tuzla tershanelerinde grev başlatan işçilere destek verdi. DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, grup adına İnönü Parkı'nda yaptığı açıklamada, insanların, iş güvencesinden, iş güvenliğinden ve sağlık haklarından yoksun, iş cinayetlerinin kaçınılmaz hale geldiği koşullarda sendikasız, sigortasız ve güvencesiz çalışmaya zorlandığını savundu.

Ucuz emek cenneti tersanelerin ölüm kusmaya devam ettiğini, ölümlerin sonunun gelmediğini ifade eden Aslan, giderek artan esnek ve kuralsız çalışma biçimleri, kayıtsız çalışma ve uzun çalışma sürelerinin, işçi ölümlerinin en önemli nedeni olduğunu ileri sürdü.

Son yıllarda yoğunlaşan taşeronluk zincirinin, iş kazalarına adeta davetiye çıkardığını öne süren Aslan, "Ana işverenden iş almak için iş fiyatlarını düşüren taşeron şirketler, kar etmenin yolunu işçiyi riske atmakta bulmaktadır. Son olarak taşeron firmaya bağlı olarak çalışan İhsan Turan adlı işçi, Ağır ve Tehlikeli İşkolları Yönetmeliği uygulanmadığı için zorunlu tatil olması gereken pazar günü çalışmak üzere işe gitmiş ve üzerine gemi parçalarının düşmesi sonucu hayatını kaybetmiştir" dedi.

Bugüne kadar yaşanan ölüm olaylarında ölümlerin kaza olmaktan çok kuralsızlık, yasa dışılık, esnek çalışma, örgütsüzlük ve taşeronluk sistemi olduğunu ve bu sisteme kamu denetim mekanizmasının göz yumduğunu söylediklerini belirten Aslan, şöyle devam etti:

"DİSK Yönetim Kurulumuz, Tuzla tersanelerindeki insanlık dışı çalışma koşulları ve iş cinayetleri konusunda somut adım atılması için Gemi İnşa Sanayicileri Birliği ile bir görüşme yaptı ve taleplerimizi iletti. Ama ne yazık ki ölümlerin olmaması için önlem alınmadı. Tuzla'da bugün DİSK/Limter-İş Sendikamızın önderliğinde ölümlere son verebilmek için, sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmış bir iş yaşamının sağlanması için grevde olan işçilerimizle dayanışma içinde bulunduğumuzu haykırmak için bizler de alanlardayız."

 

.
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 14:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?