5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Doğaya otoyol engeli

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Bölgesi Şube Sekreteri Ayhan Küyük, otoyolların kenarlarındaki tel örgü ve bariyerlerin yaban hayvanlarının yaşam alanlarını böldüğüne dikkat çekti. Küyük, Anadolu coğrafyasının Akdeniz'e paralel şekilde uzanan Toros Dağları, biyolojik çeşitliliğin en zengin bölgesini oluşturduğunu özellikle memelilerden yaban keçisi, kurt, çakal, tilki, Anadolu Parsı, sansar, karakulak, vaşak ve diğer yırtıcı memelilere bu bölgenin ev sahipliği yaptığını belirterek, “Yıllar önce Çatalan Barajı çevresinde bulunan ormanlarda yaşayan alacageyikler gibi batıdan doğuya önemli geçiş güzergahı olan Toroslar'ın yeni yapılan otoyollarla ikiye ayrılmasının çok sayıda canlı türünün özellikle de büyük memelilerin yaşam alanlarındaki haraketliliği kısıtladı. Büyük memeli hayvanların geçişine olanak sağlamayan otoyollar, bu türlerin zaman içinde karşı karşıya kalabilecekleri tehlikelerde de önlerinde engel oluşturmaktadır'' dedi.
Küyük, otoyolun doğu ve batısında kalan türlerin çiftleşme imkanı bulamadıklarını ve bunun da kendi içlerinde sağlıksız, kalitesiz popülasyonların oluşmasına neden olduğunu ifade etti.
Adana ve Pozantı İlçesi arasında kalan otoyolda özellikle yaban keçisi, yırtıcılardan da Anadolu Parsı, kurt, çakal, tilki, vaşak ve karakulak gibi yaban hayvanlarının doğudan batıya, batıdan da doğuya geçişlerini sağlayacak geçişler bulunması gerektiğini vurgulayan Küyük,
''Pozantı yakınlarındaki Gülek Boğazı Tüneli'nin üst bölümü tel örgülerle kapalı olduğu için, özellikle bu bölge yaban hayvanlarının geçişine imkan vermemektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nın işbirliği ile yaban hayvanlarının buradan geçişini uygun hale getirmek mümkündür. Bunun yanında başka yerlerde de geçitler yapmak suretiyle Toroslar'daki memeli hayvanlara hareket alanları sağlanabilir'' diye konuştu.

Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 20:59:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?