1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Doktorlar 'ilaç' baskısı altında

DOKTORLAR 'İLAÇ' BASKISI ALTINDA

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, sağlık alanında doktor ve öğretim üyelerinin büyük ilaç firmalarının ağır baskısı altında olduğunu iddia etti.

Toplam sağlık harcamalarında ilaca ödenen miktarın yüzde 10-15 seviyesinde olması gerekirken, bugün bu oranın yüzde 50'e kadar ulaşabildiğini vurgulayan Akınoğlu, "Doktor ve öğretim üyelerimiz bu ağır baskı altında ezilmemeli" uyarısında bulundu.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akınoğlu, sağlık alanında hastalıkların tedavisi noktasında her gün yeni bir ilacın çıkartıldığını, söz konusu ilaçların antibiyotik olabileceği gibi kanser ilaçları da olabileceğini belirterek, tüm bu ilaçların da genellikle çok pahalı ve dışa bağımlı olduğuna dikkat çekti. Sağlığın aynı zamanda da oldukça önemli bir sektör olduğunu ve büyük firmaların da bundan çok iyi paralar kazandığına işaret eden Akınoğlu, bu firmaların da çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik olarak çok ciddi ve büyük araştırmalar yaparak ilaç üretiminde bulunduğunu kaydetti.

"TOPLAM SAĞLIK HARCAMALARI İÇİNDE İLACIN PAYI YÜZDE 10-15 OLMALI"

Akınoğlu, "Sağlık harcamalarında bir standart var. Bunun yanında insan emeği ve çalışanların da emeği var. Doktorlara verilen ücretlerden tutun da bakım ve yatak ücretine kadar belirli bir maliyet var. Bu maliyet içerisinde ilaç fiyatlarının da belirli bir oranda olması gerekir. Söz konusu oranın da dünya standartlarında yüzde 10-15 seviyesinde olması lazım. Ancak ne yazık ki, hastanelerimizde sağlık hizmeti verirken ilaç harcamaları, toplam maliyetin yüzde 50'sini oluşturuyorsa burada verimlilikten söz

etmek mümkün değil. Bu tablo aynı zamanda da ilaç firmalarının ağır baskını da ortaya koyuyor. Bu baskı altında doktor ve öğretim üyeleri ezilmemeli. Bizim işimiz tıbbi alanda ülkemizi en iyi noktalara getirmektir" dedi.

"HANGİ İLACIN NEREDE KULLANILACAĞINA UZMANLAR KARAR VERMELİ"

Hangi ilacın nerede kullanılacağına uzman doktorların karar vermesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Akınoğlu, uzmanların da bu kararı verirken bazı ilaçların çok önemli, faydalı ve çok yeni bir varsayılsa da bunların gereksiz kullanımının mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle gereksiz antibiyotik kullanımının insan vücudunda mantar enfeksiyonuna neden olabileceği uyarısında bulunan Alper Akınoğlu, bunun yanında kanser hastalarında kullanılan kemoterapi ilaçlarının endikasyonlarının

doğru kullanımı da çok önemli olduğunu ifade ederek, bu konuda uluslararası ölçekteki büyük firmaların, bu alanda yapılan kongreleri desteklediği ve bazı hekimleri de desteklediğini hatırlattı.

"İLAÇ YAZIMINDA KARAR VERİCİLERİN BAĞIMSIZ OLMASI LAZIM"

Rektör Akınoğlu, "Tüm bunlar etik kurallar çevresinde olması gerekir. Açık, aleni ve şeffaf bir şekilde yapılması lazım. Dünyada bugün birçok ülke, ilaç firmalarının hekimlere promosyon için bazı uygulamalar yapmasına mani olmaktadır. Dolayısıyla bir hekim olarak sağlık sektöründe çalışan bizler, objektif olmak, ülkemizi düşünmek ve ekonomik maliyetlere özen göstermek zorundayız. Hasta için yararlı olmadığını düşündüğümüz bir ilacın kullanılmasını da tavsiye etmeyiz. Ama tüm bunlarda karar vericilerin

bağımsız olması gerekir. Bu durum sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın ortak sorunudur" diye konuştu.

'Kuş gribi' ile birlikte Türkiye'de yaşanan 'aşı krizi' ile ilgili olarak yaşananları da hatırlatan Akınoğlu, söz konusu aşının gerekli olup olmadığı konusunun bugün hala tartışıldığını dile getirdi. Dünyanın önde gelen kimi bilim adamı ve akademisyenlerin, büyük ilaç firmalarına aynı zamanda da 'danışmanlık' yaptığın bilgisini de veren Akınoğlu, bunların aynı zamanda da üniversitelerde belirli bir kürsü de işgal ettiğine işaret etti. Akınoğlu, bu konuda karar vericilerin çok dikkatli olması gerektiğini,

ÇÜ olarak da Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Balcalı Hastanesi'nde en iyi uygulamaları yapabilmenin çabası içinde olduklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2011 Salı 09:22:00
Güncelleme :31 Mayıs 2011 Salı 12:11:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?