2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Doktorlardan çağrı: Organ bağışında bulunun

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ömür Kahraman, organ bağışı bilincinin yerleşmediği Türkiye’de, binlerce insanın organ naklini umutla beklediğini söyledi.

Organ ve doku naklinin neden ve nasıl yapıldığı konusunda sağlık personeli için Hekimevi’nde düzenlenen panelde konuşan Kahraman, "Organ nakli konusunda uluslar arası düzeyde bilgi ve beceriye sahip, çok değerli bilim adamlarımız ve gelişmiş teknolojiye sahip merkezlerimiz olmasına rağmen organ nakli hizmetlerinde istenilen düzeye ulaşılamamıştır" dedi.

Bunun en önemli sebebinin halkta organ bağışı bilincinin henüz yerleşmemiş olmasını gösteren Kahraman, vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye’de organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığını, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalara uygun organ bulunamaması nedeniyle kısa sürede hayatlarını kaybettiğini ifade eden Kahraman, Türkiye’de organ nakli bekleyen 6 bin 501 kişinin böbrek, 3 bin 635 kişinin kornea, 351 kişinin karaciğer, 191 kişinin kalp, 64 kişinin ise kalp kapağı, 65 kişinin pankreas ve 277 kişinin ise kemik iliği hastası olduğunu belirtti.
Kahraman, Adana’daki durum hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Organ ve doku bağışında bulunan kişi sayısı 552, diyaliz merkezi sayısı 8, hemodiyaliz cihazı sayısı 186’dır. Kronik böbrek yetmezliği bulunan hasta sayısı ise 870’dir. İlimizde böbrek ve karaciğer nakli sadece Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde yapılmaktadır. Kayıtlı 300 hasta böbrek, 45 civarında hasta da karaciğer nakli beklemektedir."
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ömür Kahraman, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamalarında da organ ve doku naklinin dinimiz açısından da hiç bir sakıncası olmadığı ve hatta hayat kurtarmaya vesile olmanın, önemli bir insani görev olduğunun belirtildiğini hatırlatarak, "Bütün vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmaları gerekmektedir" dedi.

Panele katılan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Uğur Erkan, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Haluk Demiryürek, Anestezi Uzmanı ve Reanimasyon Anabilim Dalı Üyesi Yrd.Doç. Dr. Murat Gündüz ise organ naklinin neden ve nasıl yapıldığı, hangi hazırlıkların yerine getirildiği, dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda sağlık personeline açıklamalarda bulundular

adana
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2004 Salı 12:59:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?