4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Doktorlardan Tam Gün Yasası'na tepki

Hükümetin Dönüşüm Projesi kapsamında hazırladığı Tam Gün Yasa Tasarısı ve Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı Adana'da, bazı sivil toplum örgütlerince protesto edildi.

Çukurova Devlet Hastanesi önünde toplanan ATO, KESK, DİSK, TMMOB, Türk-İş ve Adana Eczacılar Odası üyeleri adına açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, hükümetin sağlık politikalarını sert bir dille eleştirdi. Tam Gün Yasa Tasarısı ve Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'nın, sağlık alanını hızla taşeronlaştırarak halkın sağlık hakkının yok edeceğini savunan Mete, uygulama ile sağlık hizmetlerinin finansmanının halkın sırtına yıkılmak istendiğini söyledi.

Tam Gün Yasası'nın özellikle hekimleri performans girdabına sokarak mesleğine yabancılaştırıp, yalnızlaştırarak ve güçsüzleştirerek sağlık hizmetlerinin de niteliğinin düşmesine, halkın sağlık hakkının kaybolmasına neden olacağını savunan Mete, "Bu yasanın hemen arkasından gelecek olan, ve halen mecliste gündemde olan Kamu Hastane Birlikleri Pilot Yasası ile de yataklı tedavi kurumlarının bütünüyle çökertilmesi planlanmaktadır. Bu yasa ile devlet 2. basamak sağlık hizmetlerinin finansmanından da çekilerek kamu hastanelerini döner sermayeleri ile baş başa bırakacaktır. Birer işletmeye dönüşecek olan bu kamu hastaneleri hastaları müşteri olarak görerek, hastalardan elde edebileceği azami karı sağlayarak ayakta kalmaya çalışacak, ayakta kalamayanlar mütevelli heyetlerine tanınan yetkiyle satışa çıkarılacaklar ve bu şekilde kamu hastanelerinin özelleştirilmesi süreci de tamamlanacaktır. Vatandaştan topladığı vergileri sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik açıklarının finansmanında kullanmayan hükümet, kamunun bütün olanaklarını ya yandaşlarına aktarıyor, ya da uluslararası sermayeye peşkeş çekiyor" diye konuştu.

Hükümet'ten Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile Tam Gün Yasa Tasarısı'nın geri çekmesini ve başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinde emekliliklerine yansıyacak bir düzenleme yapılmasını isteyen Mete, herkese ücretsiz, eşit, ve ulaşılabilir bir sağlık hizmetleri için düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 18:06:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?