2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Dokumalar giysilerde hayat buldu

Adana Olgunlaşma Enstitüsü, Toroslarda ve Çukurova'da yüzlerce yıl önce özellikle Yörükler tarafından sergi amaçlı kullanılan ancak unutulmaya yüz tutmuş asırlık dokumalara giysilerde hayat verdi.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın, yaptığı açıklamada, Olgunlaşma Enstitüsü olarak yok olmaya yüz tutmuş Türk kültürünü yeni nesle aktarmaya çalıştıklarını söyledi. Özellikle geleneksel el sanatlarını aslına uygun halde yaşatarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaya çalıştıklarını, ayrıca değerlere sahip çıkarak gündeme taşımak ve bunları tanıtmak istediklerini ifade eden Kalın, "Bu kapsamda birçok projeler geliştirmekteyiz. Bunlardan biri de Türk kültüründe geçmiş dönemde asırlar boyunca yaygın olarak yapılan ancak günümüzde çok az kalan artık kaybolmakta olan dokumalarla ilgili çalışmamızdır" dedi.

Dokumaların geçmiş dönemlerde yaygı (sergi) ihtiyacı gidermek amacıyla yapıldığını, özellikle Yörük kültüründe geçim kaynakları olan hayvancılıktan elde ettikleri yünü doğada var olan kök ve bitkilerle doğal yöntemlerle boyayarak ihtiyaçları olan kilim, halı, yolluk, heybe, çuval ve haral gibi ürünler yaptıklarına dikkat çeken Kalın, üzerinde kullandıkları motif ve desenlerin ise tamamen yaşadıkları yerin özelliklerini yansıttığını kaydetti. Kalın, Yörüklerde günlük ihtiyaçları için kullandıkları buğday, un ve bulgur gibi kuru erzaklarını koydukları çuvallarda bunları simgeleyen motiflerin kullanılarak kullanım kolaylığı ve ortak bir dil sağlandığını da vurguladı.

Böylesine zengin ve kendine özgü bir dil oluşturan dokumaların yok olmaması için dokumaları güncelleyerek kullanıldığı yere göre bazen modernize ederek bugüne taşımayı amaçladıklarını söyleyen Kalın, "Bunları bazen bir giysi, bazen bir kese, çanta ya da kemerde kullanmaktayız. Ancak biz daha çok hazırladığımız yeni giysilerde kullanarak dokumaların tozlu raflar ya da köylerden çıkıp tüm dünyaya tanıtılması için kıyafetlerle onlara hayat vermeyi amaçladık. Bunu biraz olsun başardık. Türkiye'nin çoğu ilinden dokuma kıyafetleri için defile teklifi aldık" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2008 Cuma 11:02:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?