4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

DTP Adana il kongresi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'de siyasi irade üzerinde ipotek olduğunu, demokrasinin de vesayet altında tutulduğunu söyledi. Türk, Cumhurbaşkanı'nın son dönemde Güneydoğu ve Kürt sorununun çözümü noktasında cesur ve samimi çıkışlar yaptığını ancak halkın seçtiği hükümetin aciz ve demokrasiyi savunma noktasında çekingen olduğunu söyledi.


Ahmet Türk, partisinin Adana İl Kongresinde yaptığı konuşmada, ''Baskıcı politikalara'' rağmen parti kongrelerini sürdürdüklerini söyledi. Parti olarak her zaman Kürt Sorununun silahla, operasyonla çözülemeyeceğini ifade ettiklerini belirten Türk, şöyle devam etti:
''Türkiye'ye demokrasiyi çok görenler, Kürtlere özgürlüğü çok görenler gözlerini kapadılar. Bugün Türkiye'de maalesef bir demokrasiden söz etme şansına sahip değiliz. Halen siyasi iradenin üzerinde adeta ipotek var. Siyasi iradeyi vesayet altına alan bin anlayışla karşı karşıyayız. Ümit ediyoruz bir gün Türkiye'de demokrasi bu vesayetten kurtulmuş olur. Köyler yakıldı, faili meçhul cinayetler işlendi, ama Kürt halkı susturulamadı, susturulamaz da. Biz çözüme konuşarak gidelim dedik. Bugün sürece baktığımızda önemli bir yerdeyiz. Geldiğimiz süreçte artık bu işin silahla, şiddetle, operasyonla çözülemeyeceği konusunda önemli bir inanış var. Barışçıl sürecin gelişmesi için ortam hazır. Dünyada sorunların silahla çözülemeyeceğine dair taban oluşmuş durumda. Biz barış için hazırız, barış için tüm gücümüzle çaba göstereceğiz. Ama bizim barış çabalarımızı birileri farklı yorumluyor. Güçsüz olduğumuz aciz olduğumuzu düşünüyorlar. Biz aciz olduğumuz için değil, barışa inandığımız için bunu istiyoruz.''


Kürt sorunun çözümü konusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını da önemli bulduğunu belirten Türk, ''Sayın Cumhurbaşkanın 'Kürt sorunu Türkiye'nin en önemli sorunudur' demesi bizce çok önemli. Yine sayın Cumhurbaşkanının 'iyi şeyler olacak' demesi burada samimiyetini gösteriyor. Ben şahsen Cumhurbaşkanının sorunu demokratik, sivil yöntemlerle çözümü konusunda samimi olduğuna inanıyorum. Ama silahtan şiddetten, beslenen bazı güçler ise bu sürecin değişmesini istemiyor, demokrasiyi sevmiyor,
Türkiye'nin demokratik çağdaş dünyayla buluşmasını istemiyor, çünkü o statükocular, güçlerini, etkinliklerini kaybedecek. Tüm bu iyi niyetlere rağmen hükümetin aciz olduğunu görüyoruz, halkın iradesiyle oluşmuş olan hükümet, maalesef demokrasiyi savunmuyor, insan haklarını savunmuyor, özgürlükleri savunmuyor, Kürt sorununun çözümü konusunda rol alamıyor, almaktan adeta imtina ediyor, çekiniyor, oysaki bugün bu sorunun çözümü, Türkiye'yi daha güçlü, daha saygın yapar'' diye konuştu.
Yaklaşık 35 derece sıcakta kongrenin yapıldığı salonu dolduran partililer, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Kongreye DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Sırrı Sakık da katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 17:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?