4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Dünya sigarasız günü

Sigaranın, içinde 4 binden fazla zararlı madde içeren sosyal bir zehir olduğu ve bunlardan 40 tanesinin doğrudan kansere yol açtığı bildirildi.


Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Melek Köksal Erkişi, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın 1989 yılında, kuruluşunun 40. yılına rastlayan günü "Sigarasız Dünya Günü "olarak ilan ettiğini anımsattı.


"Sigara içen hastalardaki birinci ölüm nedeni erken yaşta oluşan kalp ve damar hastalıkları, ikinci ölüm nedeni ise solunum yolları ve akciğer başta olmak üzere çeşitli organ kanserleridir " diyen Prof. Dr. Erkişi, Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Sigara deriyi ve kemikleri çok erken yaşlandırır. Sigara kadın ve erkeklerde kısırlığa neden olur. Gebelikte sigara içilmesi, kadınlarda düşük yapmaya, erken doğum, ölü çocuk doğurma, beyin ve akciğerleri iyi gelişememiş, düşük doğum ağırlıklı çocuk doğurmaya neden olur. Üstelik hamile iken sigara içen annelerin çocuklarında ani ölüm, erken yaşta kanser, kalp damar hastalıkları, alerjik solunum yolları hastalıkları oluşur. Bu çocuklarda sonraki yaşamlarında, sigara ve uyuşturucu kullanma alışkanlığı daha yüksek olmaktadır."


Erkişi, İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile uluslararası standartlara uygun bir sigara bıraktırma merkezi açacaklarını ifade ederek, "Lütfen sigara içmeyin, yakınlarınızın sigara içilmesini engelleyin. Sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız bizden profesyonel yardım alın. Kendinizi mutlu edecek yeni uğraşılar bulun, spor yapın" uyarısında bulundu.

SİGARA 30 HASTALIĞIN NEDENİ
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik ise sigara kullanımının halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorun olduğunu söyledi. Dr. Aytekin Kemik, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında sigara tüketiminde üçüncü, dünya ülkeleri arasında da yedinci sırada yer aldığını ifade ettiği yazılı açıklamasında, "Ülkemizde yaklaşık 17 milyon kişi sigara kullanmaktadır ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği ve Türkiye'de 2020'de kanser vakalarının yüzde 24 artış göstereceği tahmin edilmektedir.

Bu nedenle sigarayla mücadelenin önemi her geçen gün artmakta ve öncelik kazanmaktadır. Sigara, bilinen en önemli hastalık ve erken ölüm nedenidir. Ülkemizde son 20 yılda sigara tüketiminin giderek arttığı ve her yıl 100 bine yakın insanımızın bu alışkanlığa bağlı ikincil hastalıklardan öldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre sigara 30'dan fazla hastalığın nedenidir ve öldürür. Sigara dumanında 4 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğu ve bunlardan 40 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiştir" ifadelerine yer verdi.


Ülkemizin "Dumansız Hava Sahası" yörüngesine girdiğini, kanun gereği 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren lokanta, kahvehane, kafeterya, birahanelerde sigara yasağı başlayacağını kaydeden Dr. Kemik, sigara içmenin yalnız sigara içen yönünden ele alınmasının yeterli bir yaklaşım olmadığını kaydetti. Vatandaşları Dünya Sigarasız Günü'nde sigara bırakmaya davet eden Sağlık Müdürü, bu konuda Adana'da kurulan sigara bıraktırma merkezlerinin de bulunduğunu sözlerine ekledi.


Yapılan araştırmalara göre; hidrojen siyanür, arsenik, toluen, amonyak, kadmiyum gibi zehirle maddeleri içeren sigaraya bağlı olarak akciğer kanseri riski 13-22 kat, kronik bronşit riski 2-24 kat, damar hastalıkları riski 2-4 kat, gırtlak kanseri riski 16 kat, yemek borusu kanseri riski 8-10 kat, prostat kanseri riski 2 kat, inme riski ise 2-22 kat artıyor.

İha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 12:57:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?