4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Durak, Etik Kurul’na dava açtı

Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun hakkında verdiği kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Durak, ayrıca, kurul hakkında 1 TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Başkan Durak'ın avukatı Umut Tamer Topuz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş ile birlikte geldiği adliyede, dilekçesini Bölge İdare Mahkemesi'ne sundu.

Adliye çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Topuz, "Bilindiği üzere Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, pek de etik olmayan bir karar vermiştir Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Aytaç Durak hakkında. Biz de bu kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuş bulunmaktayız. Ayrıca, başkanımızın manevi şahsiyeti zarar gördüğü için bu karardan dolayı 1 TL'lik de sembolik tazminat davası açtık Başbakanlık Etik Kurulu hakkında" dedi.

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kuruluş Kanunu'nda da aykırılıklar bulunduğunu ileri süren Topuz, "Bu aykırılıkları ayrıca bu iptal davasında gerekçeleriyle öne sürdük ve Başbakanlık Etik Kurulu Kuruluş Kanunu'nun iptali için müracaatımızı yaptık" diye konuştu.

Kurulun, bir yargı organı gibi davranarak, savunma ve deliller alıp yargıya müdahale ettiği kanısına vardıklarının altını çizen Topuz, şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu kararları Resmi Gazete'de de yer alıyor. Bunun da bir nevi mahkemeler üzerinde etki teşkil edeceği yönünde görüşlerimiz var bizim, bunu da dilekçemizde bildirdik. Mahkeme de gerekçemizi uygun görürse, Anayasa Mahkemesi'ne göndererek bu kuruluş kanununun iptali için müracaat edecek."

Kurulun 2005 yılından bu yana aktif olduğunu belirten Topuz, "Bu süre zarfında Etik Kurulu 265 olay incelemiştir ve hiçbir karara varmamıştır. Yani Etik Kurulu'nun bir işlevselliği yoktur. Şu ana kadar hiçbir karar alınmamış, tek karar Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız hakkında. Biliyorsunuz başkanımız 1 Aralık 2008 tarihinde partiden istifa etti, 4 Aralık'ta da, hemen 3 gün sonra Etik Kurulu bu inceleme dilekçesini, başvuruyu gündemine aldı. Baktığınız zaman burada bir iyi niyet olmadığı anlaşılıyorzaten. Etik Kurulu kararı kesinlikle etik değil, bunun dışında hukuka da uygun değil. Yani hukuki de değil, dayanağı da yok. Tamamen siyasi gerekçelerle alınmış. Seçimler de yaklaşıyor. Bu karar, seçimler öncesinde başkanımızı yıpratmaya, başkanımıza zarar vermeye yönelik bir karardır" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, temayül yoklamasına katılmayacağını belirterek 1 Aralık'ta AK Parti'den istifa ettiğini, Etik Kurulu'nun da başvuruyu 4 Aralık'ta gündemine aldığını hatırlatan Topuz, sözlerine şöyle sürdürdü: "Konunun 4 Aralık'ta gündeme alındığı belgelerde mevcut: Etik Kurulu 26 Aralık'ta karar veriyor. 2005-2008 yılları arasında 265 dosya gelip, hiçbir karar vermeyen, hiçbir işlem yapmayan Etik Kurulu, 4 Aralık'ta gündemine aldığı incelemeyi 26 Aralık'ta karara bağlıyor. Yani 3 sene karar alamadılar, 22 günde karar vermişler. Karar etik değil, siyasi bir karar. Teknik de değildir, hukuka da aykırıdır."

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, başkan ve meclis üyelerinin, yakın akrabaları ile ilgili kararların alındığı görüşmelere katılamayacağına işaret ederek, eşi Fahriye Durak'a ait taşınmazı da kapsayan imar planı değişikliğine imza koyan Aytaç Durak'ı, "etik davranmamakla" suçlamıştı. Kurul, Durak'ın, eşine avantaj sağlayan işlemlere katılmak suretiyle "dürüstlük, tarafsızlık ve çıkar çatışmasından kaçınma" ilkelerine aykırı davrandığına oybirliğiyle karar vermişti.

IHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 13:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?