5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Durak DSİ'yi topa tuttu

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nu makamında kabul eden Başkan Durak, Devlet Su İşleri 'nin yıllardır Adana'yı ihmal etmesinden yakındı.
 
Bakanlıkların Adana'yı ihmal etmesinden dolayı şehrin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü ifade eden Durak, ''Geçtiğimiz günlerde Adana Ticaret Odası'nın uluslar arası forumuna katılan Sayın Başbakan'a da arz ettim. Seyhan Barajı 50 yıl önce yapılmış. Ana sulama kanalları 65 yıl önce yapılmış. Ancak, Aşağı Seyhan Ovası'nda halen sulanamayan 400 bin dönüm arazi var. Yani, baraj var, kanal var, su var. Ama Devlet Su İşleri ortada yok'' dedi.
 
Türkiye'de fizibilite hesaplarının iyi yapılmadığını kaydenen Başkan Durak, ''Türkiye'de bir gariplik var. 1994 yılında Adana'da su taşkını yaşandı. Valilik öncülüğünde kriz masası oluşturuldu. Kriz Masası'nın en öncelikli maddesi taşkını önleyecek olan Kılıçlı Göleti’nin yapılmasıydı. DSİ burayı ihale etti. Ancak, 10 yılda işin yüzde 10'u yapılabildi. Bunların yanısıra Çakıt suyu Seyhan Barajı'nı dolduruyor .Bunu önlemek için erozyon bantları yapılmalı. Orman Bakanlığı, 40 yıldır Pozantı-Ulukışla arasında erozyon projesi uyguluyor. Bu sadece projede kalıyor .Çünkü ortada bir şey yok'' şeklinde konuştu. 
 
Eroğlu: Adana 10 yıldır ihmal edilmiş
 
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu da ''Adana hakikaten son 10 yıldır DSİ çalışmaları yönünden ihmal edilmiştir. Bunu kabul etmek lazım'' diyerek Durak'ın sözlerini teyit etti.
Eroğlu, ''Özellikle Aşağı Seyhan sulaması, Kılıçlı Göleti ayrıca, Yedigöze Barajı ihmal edilmiştir. Bu akşam giderken müteahhitle görüşeceğim. İnşallah Kılıçlı Göleti'ni 2 yılda bitireceğiz. Müteahhitle bir anlaşma yapacağız, el sıkışacağız. Ben öyle bir gayret için buraya geldim. Bu hızla devam ederse 12 yılda ancak biter'' dedi.
 
Aşağı Seyhan Ovası'ndaki arazilerin tümünün sulanması konusunu, gece geç saatlere kadar bütün ekiple ele aldıklarını kaydeden Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı;
“İnşallah onu da hızlandıracağız. Yedigöze’yi bitirmenin çaresini arayacağız. Zaten bunlar tamamlandığı zaman, Adana'da işlerin yüzde 70'i bitmiş oluyor. Yukarı havza ve ağaçlandırma, yukarı havza erozyon kontrol çalışmaları Büyükşehir Belediyemiz, Devlet Su İşlerimiz, Vilayetimiz, Çevre Orman Bakanlığımız ve Askeriyemiz el ele bu işlere başlayıp, hızla planlama teklifini yapıyoruz. Bu konuda işbirliği yapma teklifinde bulunuyorum.''
Başkan Durak da, eski bir DSİ'li olarak, Adana'daki bürokratlarla kolay anlaşacağını söyledi. Durak, “DSİ’nin yapısını çok iyi biliyorum. Birlikte tüm sorunları çözeceğiz” şeklinde konuştu. 
 
 
 
 
Azmi Ertan
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 21:42:36
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 13:26:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?