5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Durak'ın açıklamaları tepki çekti

Adana'nın AKP'li Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın Sabah Gazetesi'nde yayımlanan ropörtajda Başbakan'a yönelik sözleri partililerin tepkisine yol açtı.

Durak, Sabah gazetesinde Yavuz Donat’ın köşesinde de yayımlanan yazıda, AKP'nin gelecek seçimlerde başarılı olabilmesi için iki kırmızı çizginin geçilmemesi gerektiğini vurgulamış, "Bu çizgileri geçmezseniz, sizi kimse yıkamaz" demişti. "Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a açık ikaz" olarak yorumlanan bu açıklama, siyaset çevrelerinde bomba etkisi yarattı. Partili milletvekillerinden sonra yerel gazeteciler de konuyla ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Durak, kırmızı çizgilerden birini "marjinal fikirlerden uzak kalmak" diğerini ise "devlet olanaklarını yakınlarına peşkeş çekmemek" şeklinde açıklamıştı. Enerji yolsuzluğunun iktidar partili bir milletvekilinin istifasına kadar uzandığı, milli görüşçülerle muhafazakarların parti grup toplantısında kıyasıya çatıştıkları bir dönemde, Aytaç Durak’ın sözlerine milletvekillerinden sert tepki geldi.

Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, "Durak açık konuşsun" dedi. Durak’ın sözlerinin AKP’yi zan altına bıraktığını belirten Çalışkan, "Yakın tehlike olarak gördüğü, partiyi ele geçirmek isteyenler varsa Durak isim belirtmeli; Devlet olanaklarını peşkeş çekenler varsa açıkça isim vermeli. Benim Durak’a tavsiyem, çıksın açık konuşsun. Üstü kapalı konuşmalarla, ülkenin kaderini elinde bulunduran bir partiyi zan altında bırakmasın" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin yorumu:

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak’ın başbakanı ikaz eden açıklamalarını gazetesinde yorumlayan Ekspres yazarı Ali Pekmezci’nin köşe yazısı özetle şöyle:

"Büyükşehir Belediye Başkanı, Sabah'ta Yavuz Donat röportajında AKP'ye yönelik eleştirileriyle 'ben sizi uyarmıştım' deme hakkını iç cebinde tutarken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de 'ben onlardan değilim' mesajını gönderiyor. Bir gün kapı çalındığında, gelenleri elinde belgelerle karşılayacak. – Bakın ben onlardan değilim!

28 Mart seçimlerinde eşi Yıldız Hanım’ı da yanına alarak, modern Türkiye görüntüsünü vermeye çalışmıştı. Sahibi olduğu Çukurova TV ve ASKİ’nin yayınladığı GERÇEK gazetesi aracılığıyla TSK’yı sürekli gündemde tutuyor."

5 Ocak gazetesi yazarı Savaş Çokduygulu da görüşlerini şöyle aktarıyor:

"Kendisini siyaset üstü, partiler üstü, her şeyin üstü gören Başkan Durak, gündeme gelmek uğruna başbakana kırmızı çizgiler sunmuş. Şunu yapmayınmış, bunu yapmayınmış..Başarının sırrı buymuş… Oldu başkan!

Hep tartışıldığı ve sanki kendisinin de sindiremediği AKP teşkilatlarına 'ben sizden değilim', kamuoyuna da 'ben bunlardan değilim' mesajı veriyor gibi.

Ortada cenaze gibi duran metro projesi olmasa, hakkında açılan onlarca dava olmasa, kimbilir daha neler olurdu? Ne diyelim? Hep zig zag çizen Durak’ın vardır elbet bir bildiği."

                      

Adana milletvekili A.Çalışkın /       Gazeteci Savaş Çokduygulu

 

Azmi Ertan - Kenthaber / Adana
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2005 Pazartesi 22:16:47
Güncelleme :10 Mayıs 2005 Salı 10:33:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?