3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Eczacılar 21 Aralık'ta Ankara'da

Temel taleplerinin hükümet tarafından karşılanmasını isteyen eczacılar, 21 Aralık'ta Ankara'da, eczane çalışanları ve hastaların da katılımıyla yürüyüş ve miting gerçekleştirecek.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, oda üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, halka sağlık ve ilaç hizmeti veren 28 bin eczacının, bıçağın kemiğe dayandığı günleri yaşadığını belirtti.

Sağlık politikasının adı "ilaçta tasarruf" olunca hem hastaların ilaca ulaşımının hem de eczanelerin geleceğinin tehdit altına alındığını ileri süren Bulut, "Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık harcamaları içinde ilaç dışı harcamaların payı önemli ölçüde artmış olmasına rağmen sadece 'ilaçta tasarruf' önlemleri uygulanmaya devam ediliyor. Oysa ki Türkiye, benzerleri arasında kişi başına ilaç harcaması en düşük olan ülkelerden biridir" dedi.

Son 4 yıldır sürekli değişen uygulamalarla ilaçta tasarrufun bedelinin halka ve eczacıya ödettirildiğini savunan Bulut, "Biz, halkımız ile ilaçta fiyat farkı bedelinin ödenmemesi gerekçeleri ile karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Muayene ücreti tahsildarlığı yapmak istemiyoruz. Sağlık hizmetinde bu kadar çok ekonominin yer almasını doğru bulmuyoruz. Özellikle konsolide bütçe ve yeşil kartta ilaç bedelinin zamanında ödenmesini istiyoruz. İlaç fiyatlarındaki indirimlerin yükünü sadece eczacılar çekmemeli" diye konuştu.

Şimdi de "avans" adı altında hastalara verdikleri ilaç bedelinin yüzde 10-25'inin belirsiz bir zamanda ödenmesi tehlikesiyle karşı karşıya bulunduklarını ifade eden Bulut, "Zaten ekonomik sıkıntı içerisinde olan eczacı, avans sistemi ile eczanelerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacaktır. 2005 yılından bu yana kamuya ilaç verirken yaptığımız eczacı iskontolarının yanında, bizlerle ilgisi olmamasına rağmen, kamu kurum iskontosu adı altında yeni bir iskonto vermek zorunda bırakıldık" ifadelerini
kullandı.

Türkiye'de büyüyen ilaç pazarındaki payını artırmak isteyen çok uluslu şirketlerin, pazarın büyümesinde eczaneleri engel olarak gördüğünü belirten Bulut, "Bizler eczacıyız. Mahalledeki, köşe başındaki halka en yakın sağlık danışmanıyız. Bilgimizle, eğitimimizle ve eczanelerimizle hastalarımıza hizmet vermek için çabalıyoruz" dedi.

31 Aralık 2008 tarihine kadar yeni bir sözleşme imzalanmazsa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hak sahiplerinin, ilaçlarını eczanelerden alamayacağına işaret eden Bulut, şunları kaydetti:

"SGK'nın bugünkü tavrı ile yeni bir sözleşme şansı görünmemektedir. Bizler; halkımızın sağlığını korumak için, halkımıza sağlık ve ilaç hizmeti sunmaya devam etmek için, eczanelerimizin kapanmaması için, yaşamak ve yaşatmak için temel taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Eczacılık temel yasasının şirketlerin değil, bu mesleği yapan eczacıların ihtiyaçlarına, halk sağlığına yanıt verecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz."

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, bu talepleri pek çok platformda dile getirdiklerini, ancak karşılık alamadıklarını ileri sürerek, "Artık sözün bittiği yerdeyiz. Bu nedenle, ilk olarak 21 Aralık'ta Ankara'da, tüm eczacılarımızın, eczane çalışanlarının ve hastalarımızın katılacağı bir yürüyüş ve ardından miting düzenleyeceğiz" diye konuştu

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 17:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?