3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Eczacılar 430 milyon YTL alacaklı

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerin konsolide bütçe, yeşil kart ve sosyal güvenlik kurumu alacaklarının, 430 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

Hükümetin sağlık alanında önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirten Çolak, "Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı genel sağlık sigortası şemsiyesi altına girdi. Ama Türkiye'de bir başka sorun daha var. Bu girişim doğru, ancak buraya kaynak aktarmamak eksik bir şey" dedi.

Türkiye'de kişi başına sağlık harcamasının 300 dolar civarında olduğunu bildiren Çolak, şöyle konuştu:

"Bu Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bin 700-2000 dolarlardan aşağı değil. Dolayısıyla oradaki oranı burayla kıyasladığımızda ve genel nüfusu bu şemsiyenin içine aldığımızda, elbette bunun kaynağı da yeterince oluşmadığı için ödemelerde sıkıntılar, provizyonda sıkıntılar gibi sonuçlar eczacıları mağdur ediyor. Türkiye ciddi enflasyon döneminden çıktı, o döneme alışkın bir eczacımız var. Şimdi büyük bir oranda bu enflasyon ortamı düşürüldü. özellikle ilaç fiyatlarında bu daha da aşağıya çekildi."

Eczacıların yatırıma yönelmesi ile ilaç ödemesi alacaklarının paralel şekilde gitmemesinin sıkıntıdaki en önemli etkenlerin başında geldiğini ileri süren Çolak, en fazla alacakların ise yeşil kart ile konsolide bütçede olduğunu söyledi.

Sosyal güvenlik kurumlarındaki alacaklarının yüzde 90'ını tahsil ettiklerini belirten Çolak, şunları kaydetti:

"Sosyal güvenlik kurumlarında sadece yüzde 10'larımız var. Yüzde 90'ını söylenilen süreç içerisinde alıyoruz. Ama konsolide bütçedeki katılım payı alacaklarımızı 7-8 aydır alamıyoruz. Konsolide bütçedeki alacağımız 200 milyon YTL, yeşil kartta alacaklarımız ise 150 milyon YTL'ye ulaştı. Diğer alacaklarla birlikte eczanelerin toplam alacağı miktar 430 milyon YTL."

AA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 10:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?