3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Eczacılar referenduma gitti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Ankara'da yapılan eczacı mitingini değerlendirirken sarf ettiği "eczacılarla her konuda referandum yapacağım" sözlerine tepki amacıyla Adana Eczacı Odası'nda sandık kurularak, referandum yapıldı.

Adana Eczacı Odası Başkanı Burhanettin Bulut, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, eczacıların 21 Aralık 2008 tarihinde Ankara Kolej Meydanı'nda "Artık yeter" diye haykırdığını, ancak meydanları dolduran on binlere rağmen sesini hükümete duyuramadığını ileri sürdü. Hükümetin ilgili bakanları ve SGK'nın, sanki sorunların sebebi meslek odalarımız ve Türk Eczacıları Birliği'ymiş gibi açıklamalar yaptığını ifade eden Bulut, "Hükümet yetkililerinin, demokrasinin en temel göstergesi olan haklarımızı savunmak adına yaptığımız girişimleri partizanlık olarak görmesini ve örgütlü yapımıza yönelik tehditlerini kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Sağlık Bakanı'nın "eczacılarla her konuda referandum yapacağım" ifadesi ve SGK'nın meslek odaları ve Türk Eczacıları Birliği'ni dışlayarak eczacılarla bireysel olarak sözleşme imzalamak istemesinin, "demokrasiye ve örgütlü güce tahammül edilememesi" anlamına geldiğini savunan Bulut, "Eczacı örgütleri, ülke ve vatandaş çıkarını göz önüne alarak yaptıkları haklı taleplerde ısrarcı olmaya devam edecektir. Üyelerimizle örgütümüz arasına kimseyi almaya niyetimiz yoktur. Bu haklı taleplerimiz aynı zamanda halkımızın, çalışanlarımızın da talebidir. Adana Eczacı Odası olarak 608 eczanesi olan bölgemizden Ankara'ya bin 600 kişi ile gitmemiz bunun göstergesidir. Bugün de Türkiye'nin dört bir yanından bu zor koşullarda Ankara'da toplanan 32 bin insanı görmeyen, duymayanlara, Sayın Sağlık Bakanımızın söylediği referandum yaparak tekrar sesimizi duyurmak istiyoruz" diye konuştu.

Referandumda eczacılara, "TEB ve meslek odamızın dışında bırakıldığı bir dayatma ile sözleşme yapmak istiyor musunuz? Eczaneleri ticarethane haline getirecek, şirketleşmeye, tekelde toplanmaya yol açacak yeni eczacılık yasası istiyor musunuz? Kesintilerimizi artıran örnekleme yöntemini ve avans sistemini kabul ediyor musunuz?" sorularını yönelttiklerinin altını çizen Bulut, şunları kaydetti:

"Biz ne istiyoruz? Muayene ücreti tahsildarı olmak istemiyoruz. SGK reçete onay sistemi sürekli çalışmasını istiyoruz. 2009 Yılı İlaç Alım Protokolü günler kalmasına rağmen hala imzalanmadı. SGK'ya ilaç veremez duruma gelmek istemiyoruz. İlaç firmalarının ıskonto yükünü çekmek istemiyoruz. Rasyonel olmayan Eşdeğer İlaç Uygulaması'nı istemiyoruz. Eczaneler yangın yerine döndü. 8 bin 500 eczanemiz kapanma noktasında. Eczanelerimizin kapanmasını istemiyoruz. İlaçta maliyet artırımı ve yanlış kullanımı dışında başka sonucu olmayan 'ilaçta reklamı' istemiyoruz. Sağlığın önceliği yerine; rekabeti, piyasayı ve sermayenin öne alınmasını istemiyoruz. Bizler; vatandaşa ilacın ekonomisinin dışında ilacın bilimsel yanları ile temas kurmak istiyoruz. Eczanelerimizde ilaç danışmanı kimliğimizin devamını istiyoruz. Eczanelerimizi yaşatmak istiyoruz."

Bulut, referandum sonucunu Başbakan'a, ilgili bakanlıklara ve SGK'ya göndereceklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 15:20:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?