1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Eğitimde "roman açılımı"

EĞİTİMDE

86 bin Euro bütçeli proje kapsamında bir çok kurs düzenlenirken, Adana'da yaşayan romanlar İspanya'ya götürüldü. İspanya'da yaşayan romanların yaşam şartlarını yerinde gören Romanlar, daha sonra halk eğitim merkezlerinde mesleki eğitim kurslarına katıldı. Toplam 120 Roman vatandaşının yararlanacağı projenin bu yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Semerkant İlköğretim Okulu'nda yapılan projenin tanıtım toplantısına katılan Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, AB hibe destekli hazırlanan Roman vatandaşı ailelerin ve çocuklarının okul öncesi eğitimi kapsamında İspanya'ya gezi düzenlediklerini kaydetti.

Yurt dışında Roman heyetleriyle görüştüklerini ve yakın ilgi gördüklerini ifade eden Dölek, kurulan yeni derneklerle Roman bayan ve çocuklarının eğitimini sağlayacaklarını ifade etti. İlçelerinde yaklaşık 7 bin Roman vatandaşın bulunduğunu dile getiren Dölek, Türkiye'deki romanların durumunun ispanyaya göre daha iyi olduğunu tek eksiklerinin örgütlenememek olduğunu vurguladı. Roman anne ve babaların halk eğitim merkezinde farklı kurslara alındıklarını kaydeden Dölek, 8 roman anne ve genç bayanlara çocuk bakım eğitimi verileceğini belirterek, "Grup eğitimi Şehit Samet Saraç Halk Eğitim Merkezi bünyesinde yapılıyor. Eğitimler günlük 6 saat olup 2 ay devam edecek ve kursiyerlere proje bütçesinden harcırah ediniyor " dedi

Proje Koordinatörü İbrahim Ulusoy, projeyle birlikte ilçede dezavantajlı kesimlerde okul öncesi eğitim modeli oluşturup, bunun güçlendirilmesi, taraflar arasındaki işbirliğinin ve diyalogun güçlendirilmesini amaçladıklarını kaydetti. Bu kapsamda Roman vatandaşların okul öncesi eğitimden faydalanan çocuk sayısını artıracaklarına işaret eden Ulusoy, "Roman vatandaşların ağırlıkta olduğu okullarda, diyalog kurabilecek eğitimci örnekleri oluşturacağız. Kültürlerarası eğitimin kurumsallaştırılmasına, kültürel çeşitliliğe, zenginliğe ve Türkiye'deki sosyal barışa katkıda bulunmaya çalışacağız. Ayrıca Roman anne ve babalara okul öncesi eğitimi ve Roman annelerin meslek sahibi olmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Projeyle 60 kişiye anne baba eğitimi, 4 ilköğretim okulunda 48-72 aylık 60 öğrenciye okul öncesi eğitim verdiklerini dile getiren Ulusoy, "Anne ve işsiz 15 bayana çocuk bakım elemanı meslek kursu veriliyor. Anne, baba ve işsiz 15 gencimiz galoş yapımı kursuna devam ediyor. Roman vatandaşlarımıza yönelik proje iştirakçileri tarafından anne baba eğitimi konulu seminerler düzenliyoruz. 3 makineli bir adet galoş yapım atölyesi kurduk. Bunun yanında 90 kursiyerimize harcırah veriyoruz ve kaza sigortalarını yaptık " diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2011 Perşembe 15:07:00
Güncelleme :12 Mayıs 2011 Perşembe 16:07:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?