4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Eğitime 3.5 milyon TL katkı!

Adana'da, Türkiye'de ilk kez yapılan bir uygulama ile bulunduğu mahalle, cadde ya da sokak adlarıyla anılan okulların isimleri isteyen kişi ya da kuruluşlara satılarak, eğitime 3.5 milyon TL katkı sağlandı.

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat, Adana'nın eğitim imkanları açısından son derece iyi konumda bulunduğunu ancak artan nüfusu, göç ve ihtiyaç duyulan teknolojik yatırımları dikkate alarak gelinen aşamayla yetinmediklerini, öğrencilerin daha iyi ortamda eğitim görmesi için mücadele ettiklerini söyledi. Büyükfırat, Adana'da bulunduğu mahalle, cadde ya da sokak adlarıyla anılan okulların isim haklarını Türkiye'de ilk kez Adana'da 2008-2009 eğitim-öğretim yılında satışa çıkardıklarını belirtti.

Okullara kendisi ya da yakınlarının adlarını vermek isteyen hayırseverlerin yanı sıra firma, sivil toplum kuruluşu ya da meslek örgütlerinin de isim hakkı için İl Özel İdare Müdürlüğü'ne başvuruda bulunduğunu ifade eden Büyükfırat, "Her okulun isim hakkı bedeli okulun öğrenci kapasitesi, derslik sayısı ve bulunduğu semte göre değişiyor. İsim haklarının satış bedellerini belirlerken, ihale bedellerini dikkate alıyoruz. Bu yıl 3.5 milyon TL gelir elde edildi" dedi.

İsim hakkı satın alma talebinde bulunan kişi ya da kuruluşların başvurularının, yapılacak araştırma ve komisyon değerlendirmesiyle dikkate alınabileceğini vurgulayan Büyükfırat, her isteyene de isim hakkı verilmediğini, isim hakkı için başvuran kişilerin titizlikle incelendiğini kaydetti. Bu yıl Vehbi Güzel, İsmail Hazar, Mübeccel Hızlan, Adana Rotary Kulübü ve Bedia Kirpi adlı hayırseverlerin toplam 3.5 milyon TL ödeyerek okulların isim hakkını aldığını belirten Büyükfırat, şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız tarafından okulların isim hakkının alınması çok ilgi gördü. Parayı verip ertesi günü okulun tabelasında ismini gören hayırsever vatandaşlar çok memnun oluyor. Aynı zamanda bu isim hakkından alınan paralar öğrencilere yine okul olarak geri dönüyor. En önemli nokta da budur. Bizim amacımız okulların isim hakkını satarak eğitime gelir sağlayıp, yeni okulların yapılmasıdır."
Adana'nın 2 milyon nüfusu ile her gün yeni bir okula ihtiyaç duyduğunu, çocukların 25'er kişilik dersliklere kavuşması için mücadele ettiklerini belirten Büyükfırat, Adana'da çocukların ortalama 39 kişilik dersliklerde eğitim gördüğünü, bölgelere göre bu rakamın değiştiğini vurguladı.

Büyükfırat, devlet büyüğü, hayırsever, şehit ya da Türk büyükleri gibi isimleri taşıyan okulların satışının yapılmadığını, sadece bulundukları mahallenin, caddenin ya da sokağın adıyla anılan okulların isim hakkı bedellerinin satıldığını ifade ederek, "Okulların isim hakları bulunduğu mahalle ve büyüklüğüne göre değişiyor. Buna göre, Turgut Özal Bulvarı'ndaki Kurttepe Anadolu Lisesi 1 milyon 700 bin TL ile bedeli en yüksek okullar arasında yer alıyor. Gülbahçesi İlköğretim Okulu 1 milyon 177 bin TL, Gülbahçesi Anaokulu 413 bin TL, Seyhan Anadolu Lisesi'nin 1 milyon 362 bin TL ile isim hakkını almak mümkün oluyor. Nitekim Gülbahçesi Anaokulu Mübeccel Hızlan tarafından alınarak ismi Hüsnü-Semih Anaokulu oldu" diye konuştu.

Büyükfırat, 2009-2010 eğitim-öğretim döneminde isim hakkından 5 milyon TL gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyleyerek, "Amacımız çocukların daha modern ve çağdaş ortamda eğitim görmesini sağlamaktır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 11:04:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?