2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Ekmek krizi kapıda

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Adana’da ekmekte haksız rekabet yaşandığını belirterek, Vali Cahit Kıraç’tan destek istedi.

Aynı zamanda Sakarya Fırıncılar Odası Başkanlığı’nı da yürüten Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, Vali Kıraç’ın da 5 yıl süreyle Sakarya’da görev yaptığını ve depremde yıkılan şehri ayağa kaldırdığını belirterek, "Sizi esnaf dostu Vali olarak biliyoruz. Bu yönden Adana esnafını şanslı görüyoruz. Burada da esnaflarımız sıkıntı içerisinde. Adana’da 500’e yakın fırınımız sürekli el değiştiriyor. Belediye ile fırıncılar arasında çok ucuza satılan halk ekmek yüzünden haksız rekabet yaşanıyor. Belediyenin, kaliteli ekmek için üretimi fırıncılara bırakması konusunda aracı olmanızı istiyoruz. Ayrıca, ekmek fırınlarının denetiminde bizim üyelerimizin de bulunmasını istiyoruz. Asıl sıkıntımız haksız rekabettir" dedi.

Balcı, Vali Kıraç’ın "Haksız rekabetten kastınız nedir?" şeklindeki sorusuna, "200 gram ekmeğin 125 bin liraya her yerde satılmasıdır. Esnafımız işin içinden çıkamaz hale geliyor. Esnafımız bakkal esnafına ekmek verememe durumunda. Bu da sıkıntıya yol açacak" şeklinde cevap verdi. Vali Kıraç da, "Ekmek bizim insanımızın baş atıdır. Ekmeksiz sofra olmaz" diyerek, şunları söyledi:

"Bizim için ucuz ekmeğin halka ulaştırılması birinci derecede önem taşıyor. Burada yapılması gereken daha ucuz, daha kaliteli ekmeği vatandaşa ulaştırmak için elbirliği yapmaktır. Vatandaş zaten geçim sıkıntısı içinde. Düşük fiyatla ve kaliteli ekmekte bulmakta eğer odalarımız, üyelerimiz bir adım atarsa biz de sizi belediye ile buluştururuz. Daha kaliteli ekmeği fırıncılarımızın yapmasında fayda var. Bu fiyat yelpazesinde belediye ile sizin aranızdaki fiyat farkının sebebi nedir bilmiyorum. Ama ucuz ve kaliteli ekmeği vatandaşa ulaştırmak lazım. Siz de bu boyutta hareket ederseniz belli bir noktada buluşuruz. Sakarya’da da bu yönde çalışmalar yaptık. Halka ucuz ve kaliteli ekmeği dağıtacaksanız, zaten devletin atıl hizmet yapmasına gerek kalmaz. Halkımıza ucuz ve kaliteli ekmeği ulaştırmak zorundayız. Bu vesile ile Sakarya’da yapılan çalışmalarının örneğini buraya da yansıtabilirseniz, fırıncı esnafının da içinde olduğu bir yapı olabilir."
Federasyon Başkanı Balcı, ucuz ekmek üretiminin karşısında olmadıklarını, ancak kaliteyi yok etmemek gerektiğini ifade ederek, "Bunu belediyenin yapmasını doğru bulmuyoruz. Ekmeği fırıncı esnafı üretmelidir. Dar gelirli vatandaşlarımıza da valilik ve belediye tarafından verilecek bir kartla en yakın fırından aynı kalitede ekmeği yüzde 50 ucuz alabilme imkanı sunulabilir. Bunu Adana’da da uygulama imkanı olabilir" dedi.

adana
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 15:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?