2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

'Ekonomik Durum Raporu'

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, dünyayı saran finansal krizin etkilerinin Adana ekonomisinde giderek daha da artan ölçüde hissedilmeye başladığını söyledi.

ATO tarafından ayda bir hazırlanan "Adana'da Ekonomik Durum Raporu"na göre, 2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde ihracat artışı yüzde 3 oranında gerçekleşirken, ithalat artışı yüzde 33 düzeyinde oldu. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64'e geriledi. Bu oran 2007'de ise yüzde 83 olarak gerçekleşmişti. ATO raporundaki açılan-kapanan firmalarla ilgili bölüm incelendiğinde de 2008 yılının Ekim ayında 142 firma açılırken, 81 firmanın kapandığı görülüyor. 2007 yılında ise aynı dönemde 192 firma açılırken, 76 firma kapanmıştı. Buna göre 2008 yılının Ekim ayında geçen yılın dönemine göre açılan firma sayısında yüzde 16 azalma, kapanan firma sayısında da yüzde 26 artış meydana geldi.

Adana ekonomisinde yaşanan olumsuzluk protesto edilen senet verilerinde de kendisini gösterdi. Rapordaki verilere göre, 2008 yılı Ekim ayında Adana ili protesto edilen senet sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21, bir önceki aya göre ise yüzde 19 artış gerçekleşti. Böylece Ekim 2008 ayında protesto edilen senet sayısı bin 946'ya ulaştı. Adana il sınırları içerisinde 2008 yılının Ekim ayında protesto edilen senetlerin parasal karşılığı kıyaslamasında ise geçen yılın dönemine göre yüzde 83,5 artış meydana gelerek 15 milyon YTL rakamına ulaşıldı.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, Adana'nın yakın zamana kadar dış ticaretini dengede tutan, hatta dış ticaret fazlası veren bir kent durumundayken son yıllarda bu özelliğini yitirdiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dış ticaret açığımız 2001 krizinden bu yana yaşanan en alt seviyeye geriledi. İthalatımız hızla artarken, ihracatımız da durma noktasına geldi. Bunun en somut göstergesi de her yıl periyodik şekilde artış gösteren ihracatın 2008 Ağustos döneminde sadece yüzde 0.1 oranında artmasıdır. Bu olumsuz veriler sadece dış ticarette değil, açılan kapanan firmalar bazında da kendisini hissettirmektedir. Krizin ayak seslerinin duyulduğu 2008 yılının Ekim ayında bile açılan işyeri sayısında azalma, kapanan işyeri sayısında da artış gözlenmiştir. Bu olumsuz gelişmelerin 2009 yılında daha da artabilecek olmasının endişesini yaşıyoruz. Reel sektörün en önemli göstergelerinden biri olan protestolu senetlerin son durumu da gerek adet, gerekse tutar bazında son yılların en üst seviyesine ulaşmış durumdadır. Mevcut durumun devam etmesi halinde, reel sektörün birinci gündemini icra mahkemelerindeki dosyaların oluşturacağı gerçeği kaçınılmaz ve acı bir gerçek haline gelecektir."

Şaban Baş, reel sektörün içinde bulunduğu mevcut duruma bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini, aksi taktirde Türkiye'nin ekonomik ve sosyal bakımdan telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara sürüklenebileceğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2008 Perşembe 12:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?