29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Elektrikli otoda vergi sorunu

Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon, petrole alternatif enerji arayışları kapsamında ürettikleri "Hibrit" modeli otomobillerin Türkiye'de de satılması için bu tür araçların vergilendirilmesinde yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyledi. 

Orhon, yaptığı açıklamada, alternatif enerji arayışı ve küresel ısınmanın otomobil üreticilerini yeni arayışlara ittiğini belirtti. Alternatif yakıtlar bulmak için çalışmaların devam ettiğini ancak bulunan alternatif yakıtları da devreye sokmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Orhan, "Hidrokarbonun kullanılması ve bunların yanması sırasında çıkan gazlar, küresel ısınmaya olumsuz etki yapıyor ve çevre kirliliği yaratıyor. Alternatif yakıt bulma çalışmaları konusunda Toyota dünyada en ileri Ar-Ge imkanlarına sahip ve bunları da sonuna kadar kullanıyor. Görünen o ki, görebileceğimiz gelecek içinde pratik olarak bu alternatifleri devreye sokma imkanı yok. Çünkü, ekonomik değiller. Bu yüzden Toyota, daha kısa zamanda pratik olarak devreye sokabileceği Hibrit teknolojisini geliştirdi" dedi. 

Benzinli motordan kısa vadede otomotiv sektörünün vazgeçemeyeceğine dikkat çeken Orhon, Hibrit sisteminin mevcut yakıt sistemi kadar güçlü olduğunu söyledi. Orhon, Hibrit sisteminin benzin motorunu sadece çok gerekli olduğu anlarda devreye sokarak, yakıt sarfiyatının çok fazla olduğu ilk kalkışlarda, yokuşlarda bu noktalarda elektrik motorunun devreye girmesiyle yakıt sarfiyatını oldukça aşağıya indirebilen ancak, performanstan hiç ödün vermeyen bir sistem olduğunu kaydetti. 

Avrupa ve Amerika'daki metropol kentlerde şehir içi trafiğinde kullanılan Hibrit modeli araçların Türkiye'de de devreye girmesi için bu araçların vergilendirilmesinde yasal düzenlemenin yapılması gerektiğine dikkat çeken Orhon, aksi halde bu tür araçların fiyatlandırılmasının zor olduğunu belirtti. 

İbrahim Orhon, Toyota'nın Hibrit teknolojisiyle 5 yıldır ürettiği araçların dünyada yoğun talep gördüğünü ve satış rakamının 600 bine yaklaştığını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2007 Çarşamba 12:06:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?