29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Emekli teknisyenin ilginç koleksiyonu

Adana'da 500'e yakın kuş, sürüngen ve yırtıcı hayvanın iç organlarını çıkartıp samanla doldurarak evinde ve kiraladığı depoda sergileyen emekli diş teknisyeni, 40 yılda oluşturduğu koleksiyonunun halka açılması için yetkililerden destek istiyor. 

76 yaşındaki İhsan Keskiner, diş teknisyenliği yaptığı yıllarda, bir müşterisinin iç organları çıkartılarak samanla doldurulmuş bir pelikanı kendisine hediye etmesiyle başlayan merakının, giderek arttığını ve zamanla 300'ü aşkın kuş türü, 150'ye yakın sürüngen ve yırtıcı ölmüş hayvanı dezenfekte ederek içini samanla doldurduğunu söyledi. Keskinkeser, evine sığmayan koleksiyonu için bir depo kiraladığını, ancak kira ödeyemez duruma geldiği için de paha biçemediği eserlerini elden çıkartmak istediğini söyledi. 

Keskinkeser, 2001 yılında Adana Orman Bölge Müdürlüğü'ne yapılan şikayet üzerine evine yapılan baskında, koleksiyonuna el konulduğunu, 50 milyar lira değer biçilen içi doldurulmuş hayvanları geri alıncaya kadar da 50'ye yakınının çürüyüp böceklere yem edildiğini ileri sürdü. Keskinkeser, "O zaman sanki esrar, eroin satıyormuşum gibi 200'e yakın polis evimi sardı, koleksiyonumu ve beni alıp götürdüler. Bu olay beni çok üzdü. Halbuki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 36 bin insanın katili Abdullah Öcalan'ı 6 kişilik kolluk kuvvetiyle ülkeye getirdi. Benim avcılığım, ruhsatım da var. Ama attığını vuran, tuttuğunu koparan bir avcı değilim. Ben kuşları vurup, öldürerek doldurmuyorum. Ölmüş hayvanları toplayarak doldurup, donduruyorum. Bunu da avcı arkadaşlarım, eşim, dostum sayesinde gerçekleştiriyorum. Burada çok sayıda ördek, turaç, tavşan, alabak, karga, su tavuğu, çulluklar, kazlar var. Ama hangisinin soyunun tükenip tükenmediğini bilmiyorum. Sürüngen olarak yılan, kertiş, bukelamun, sıçan bile var. Burası bir hayvanat bahçesinden farksız" dedi. 

Diş teknisyenliğini 1985 yılında bıraktığı için artık eşi Aliye ile bir emekli maaşıyla geçinmeye çalıştığını, bu nedenle koleksiyonuna yenilerini eklemediğini belirten Keskinkeser, "Türkiye'de eşi benzeri olmayan, bu müzeyi Adana'yı kazandıralım. Bu hayvanlar yapılacak bir müzede değerlendirilsin, yöresel kuş ve hayvanlarımızı herkes görsün. Bu konuda henüz kimseden teklif gelmedi. Ama artık olabilir. 40 yıllık uğraşımın ürünü bu. Varlıklı bir insan değilim. Hibe etmek istesem bana yazık olur. Bilirkişi gelir, bedel tespit eder. Ben büyük paralar istemiyorum. Masrafım verilsin yeter" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2007 Cuma 11:16:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?