3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Emeklilerin maaş kuyruğu çilesi!

Adana'da SSK emeklileri ortalama 550 YTL tutarındaki maaşlarını alabilmek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte postane önünde uzun kuyruklar oluşturarak uzun süre maaşlarını alabilmek için bekledi.

Her ayın 17 ile 26'sı arasında emekli maaşlarını alan SSK emeklileri yine uzun süre kuyrukta beklemek zorunda kaldı. Emeklinin kuyruk çilesini bitirmek için postanede maaş verilmesi de çare olmadı. Daha önce banka önlerinde uzun kuyruklar bu kez postane önünde oluştu. Kızılay Caddesi üzerinde bulunan Büyük Postane'nin önü sabahın ilk ışıklarıyla SSK emeklileri tarafından doldu. Erken gelip çabuk maaş almak isteyen emeklilerin oluşturduğu kuyruk postanenin önünden Vakıflar Sarayı'na kadar uzandı.

Emeklilerin oluşturduğu kuyruk yaklaşık 1 kilometreyi buldu. Daha sonra postanenin açılmasıyla birlikte içeri alınmaya başlayan emekliler bu kez de içeride uzun kuyruklar oluşturdu.

Emekliler ortalama 550 YTL tutarındaki maaşlarını alabilmek için sabahın 7'sinden itibaren postane önünde kuyruğa girdiklerini her ay aynı çileyi çektiklerini belirterek, "Üç kuruş maaşımızı bile doğru düzgün alamıyoruz. Her ay aynı çile. Kuyruk çilesi bir türlü bitmedi. Eskiden bankada kuyruk vardı. Şimdi postanede kuyruk var. Bu çile ancak emekli ölünce biter" dedi.

Öte yandan, sivil toplum örgütlerinin tepkisinden dolayı bir türlü çıkmayan Sosyal Güvenlik Reformu'nda ise emeklilerin kuyruk çilesini bitirmek için düzenlemeler yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yapılan bütün rahatlatıcı düzenlemelere rağmen emeklilerin bir türlü sona ermeyen maaş kuyruğunun yeni sosyal güvenlik reformuyla birlikte tarihe karışacağını belirtiyor.

Hazırlanan metinde, emeklileri maaş kuyruğundan kurtarmak amacıyla, maaşların ödeme dönemleri, ödeme tarihleri, ödeme şekilleri ve ödeme merkezlerinin yeniden düzenleneceği, buna göre, emeklilerin yeni düzenlemeyle birlikte belirli bankalarda yoğunlaşmadan maaşlarına kavuşabilecekleri, ayrıca, belirli bir yaşın üzerindeki emeklilerin bankaya gelmeden maaşlarının evinde ödenmesi uygulamasının da yaygınlaştırılacağı yer alıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 12:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?