3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Emeklilerin sendika isteği

Türkiye İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı M.Salih Metiner, emeklilere de sendika ve toplu pazarlık hakkı tanınması gerektiğini söyledi.

Metiner, çok sayıda emekli ile dul ve yetimin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, derneğin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Metiner, dernek olarak, eski emekli ile yeni emekli ayrıcalığının kaldırılması için büyük gayret içerisinde olduklarını belirterek, "Bugünkü siyasi iktidar ile genel merkezimiz ve şubemizin gayretleri neticesinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı eski emeklilerin mağduriyetine sebep olan 'İntibak Kanunu' için çalışma başlattıklarını ifade ederek, bu mağduriyetimizin giderileceği sözünü vermiştir" dedi.

2008 yılında emekli aylıklarına yapılan artışların enflasyonun altında kaldığını anlatan Metiner, şunları söyledi: "2008 yılı gelir ve aylık artışlarında enflasyonun altında bir karara varılması, bütün emekli, dul ve yetimlerin geçim koşullarını daha da zorlaştırmıştır. 2008 yılı birinci 6 ayda uygulanan yüzde 2 artışın yılın ikinci yarısında enflasyon farkı ile giderileceğine ilişkin bütçe kanunu, Bakanlar Kurulu'nca değiştirilerek emekli üzerinden tasarruf yapılmış ve bütçeye destek sağlanmıştır.
Birinci 6 ayda yüzde 4 olması gereken enflasyon farkının yüzde 1.2 olarak değiştirilmesi emekliye yapılacak en büyük haksızlığın örneği olmuştur. Bu konu yargıya taşınmış ve mücadelemiz sürmektedir. Ayrıca, memura ek ödeme adı altında yapılan ve yüzde 25'e varan artışların işçi emeklisinden esirgenmemesi gerekir. İşçi emeklilerinin de seyyanen bir zamla ekonomik durumlarının az da olsa iyileştirilmesi gerekir."

Dernek oldukları için yaptırım güçlerinin olmadığını ifade eden Metiner, sözlerini şöyle tamamladı: "Emeklilere de sendika ve toplu pazarlık hakkı verilmeli. AB Uyum Yasaları kapsamında en temel demokratik bir hak olan sendika hakkımız tanınmalıdır."

Metiner'in açıklamasının ardından, Ramazan Bayramı'nın yaklaşması dolayısıyla emeklilere çikolata dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 15:05:46
Güncelleme :15 Eylül 2008 Pazartesi 15:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?