2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

En "hababam" sınıf!

EN

Türkiye'de 1975 yılında usta yazar Rıfat Ilgaz'ın bir lisede sınıfta geçen günleri en komik bir şekilde kaleme aldığı eseri "Hababam Sınıfı" ilk kez Ertem Eğilmez tarafından beyaz perdeye uyarlandı. Hababam Sınıfı'nda daha sonra Türki Sineması'nda hep bu isimlerle anılacak karakterler oluşturuldu. Kemal Sunal'ın oynadığı "inek şaban", Şener Şen'in oynadığı "Badi Ekrem", Adile Naşit'in oynadığı "Hafize Ana", Minür Özkul'un oynadığı "Mahmut Hoca" karakterleri Türk Sineması'nda unutulmaz bir yere sahip

oldu. Hababam Sınıfı halk tarafından beğenilerek tam 9 bölüm olarak beyaz perde de gösterildi. Özellikle Kemal Sunal'ın "İnek Şaban" tiplemesi çok tutarak Kemal Sunal "Şaban" filmiyle çok sayıda sinema filminde rol aldı. Daha sonra Hababam Sınıfı defalarca kez çok sayıda sanatçı tarafından beyaz perdeye ve tiyatroya uyarlandı. En son Mehmet Ali Erbil, Hülya Avşar, Mehmet Ala Alabora, Şafak Sezer gibi ünlülerinde aralarında bulunduğu oyuncularda Hababam Sınıfını tekrar beyaz perdeye uyarladı.

Defalarca beyaz perdeye ve tiyatroya uyarlanan "Hababam Sınıfı" için şimdi Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Adana Huzurevi'nde heyecan başladı. Her yıl 18-24 Mart tarihlerinde kutlanan yaşlılar haftasında bir tiyatro oyunu sahneleyen Adana Huzurevi tiyatro topluluğu, 11'inci oyununun da "Hababam Sınıfını" sergilemeye karar verdi. Oyunda yaşları 18 ile 22 arasında değişen gençlerin lise hayatı anlatılırken yaşları 65 ile 95 arasında değişen yaşlılar oyunu çok iyi sergilemek için

günde 10 saat prova yapıyor.

Daha önce "Düğün ya da Davul", "Romeo ve Juliet", "Hababam Sınıfı Tatilde", "Dinlenmek İsteme", "Dayak isteme", "Bir Türk Filmi", "Şalvar Davası", "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Kibar Feyzo" adlı oyunlarını sahneleyen Adana Huzurevi tiyatrosu, 11'nci oyunları "Hababam Sınıfı"na her gün 10 saat prova yaparak hazırlanıyor. Huzurevi tiyatro topluluğu oyunu gerçeği gibi yansıtmak için hiçbir masraftan da kaçınmamış. Huzurevinin bir odasını sınıf haline getiren yönetim kadın öğrencileri, o dönemi yansıtan

önlük, erkek öğrencilere ise takım elbise hazırlamış. Hafize Ana rolü için hizmetli elbisesi ve zil bulunurken, Hababam Sınıfı'nın unutulmaz müziği eşliğinde gün boyu provalar devam ediyor.

Kimi ilerleyen yaşına rağmen ayakta durmakta güçlük çekse de, kimi geçirdikleri kaza sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum olsa da hepsi Çukurova Halk Eğitim Merkezi'nde görevli tiyatro öğretmeni Aysel Candan'ın yönetiminde "Hababam sınıfını" oynama mutluluğuyla oyunu yaşlılar haftasında en güzel şekilde sahnelemek için durmadan çalışıyor.

Oyunun ana karakteri olan "İnek Şaban" rolünü emekli ilkokul öğretmeni Mustafa Kaya, "Güdük Necmi" rolünü İsmet Öktem, "Hayta İsmail" rolünü Şaban Çakır, "Damat Ferit" rolünü Bedri Balıkçı, "Badi Ekrem" rolünü Zeki Dokuyan, "Kel Mahmut" karakterini ise emekli malul öğretmen Hüseyin Güven canladırıyor.

Elindeki okul zili ve sevimli haliyle hafızalarda iz bırakan Adile Naşit'in canlandırdığı "Hafize Ana" rolünü ise 81 yaşındaki Meral Girici canlandırıyor.

Daha önce yaşlılar haftasında sahnelenen "Selvi Boylum Al Yazmalım"da Türkan Şoray'ın oynadığı Asya karakterinden, "Şalvar Davası"nda Müjde Ar'ın canlandırdığı "Elif" karakterine kadar birçok rolü başarıyla oynayan Meral Girici, "Hababam Sınıfı"nda da Adile Naşit ile sembolleşen "Hafize Ana" karakterini başarıyla canlandırmak için çalışmalara başladığını belirterek, "Ben Adile Naşit gibi usta bir oyuncunun rolünü yaptığım için çok mutluyum. Ama o mu daha iyi oynuyor ben mi buna halk karar verecek" dedi.

Daha önce sahnelenen "Kibar Feyzo" filminde yine Kemal Sunal'ın oynadığı "Kibar Feyzo" karakterini canlandıran emekli öğretmen Mustafa Kaya (66). bu kez de "İnek Şaban" karakterini canlandırmaya çalıştığını, usta bir oyuncunun yaptığı rolü yapmaya çalışmanın çok zor olduğunu ancak elinden geleni yaptığını anlatarak, "Ben İnek Şaban gibi olmaya çalışıyorum ama kendim gibi oynasam daha iyi olur. Ama bu oyunu sahnelerken çok keyif alıyorum" diye konuştu.

Bir kız öğrenciyi canlandıran 66 yaşındaki Gülseren Samsunlu, kendilerini huzurevinde çok iyi hissettiklerini söyleyerek, "Ne evimizi, ne çocuğumuzu kimseyi aramıyoruz. Her şeyimiz çok dört dörtlük. Tiyatroyla birlikte hayatımız daha da güzel geçiyor" dedi.

93 yaşında ilk kez tiyatro da oynayacak olan Mustafa Karcı ise kulağı duymayan felsefe öğretmenini canlandıracağını bunun için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Daha sonra provaya geçen yaşlılar "Hababam Sınıfı"nın unutulmaz ve halkı hala güldüren "Bilo Ağa", "Badi Ekrem", "Öğretmenler Odası" ve "Tarih dersinde müfettişin delirmesi" anını sahneledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2011 Cuma 10:20:01
Güncelleme :11 Şubat 2011 Cuma 10:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?