5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Endüstri Holding davasına olağanüstü güvenlik

Endüstri Holding Davası Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Emekli Yarbay Korkut Eken (60) ve Kürşat Yılmaz'ın (45) da aralarında bulunduğu 20'si tutuklu 50 sanıklı dava için Adana Adliyesi'nde olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı.

"Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, yönetmek ve örgüte üye olmak, rüşvet alıp-vermek, sahte nüfus cüzdanı kullanmak, banka aleyhine dolandırıcılık, ruhsatsız silah, mermi ve bıçak bulundurmak, ruhsatsız gaz bombası taşımak, yaralamak ve azmettirmek" suçlarından yargılanan sanıklar, sabah erken saatlerde Adana Adliyesi'ne getirildi.

Duruşma öncesinde adliye önünde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran tutuksuz sanık Korkut Eken, adının böyle bir olaya karışmasından üzüntü duyduğunu söyledi. Eken, "Yapılan suçlamaya adım karışmış. Mahmut Tunç'un yaptığı telefon konuşmasında komutan ve albay dediği şahıs ben değilim, bir başkasıdır. Nasıl yanlışlık yapıldı bilmiyorum. Hatanın faturası bana çıktı. Sayın Emniyet Genel Müdürü ile Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanı'nın bu telefon konuşmalarını tekrar inceleyerek hatayı düzeltmelerini istiyorum. En çok nefret ettiğim davada sanık durumuna düştüm. Burada sanık olmaktan üzüntü duyuyorum" dedi.

Sabah saat 09.00'da, 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşma için 30 jandarma, 5 polis görev aldı. Çeşitli illerden gelen 24 avukat, sanıkları savunmak için mahkemede hazır bulundu. Duruşma sırasında tutuklu sanıklar suçlamayı kabul etmedi.

Duruşmada ilk ifadeyi Kürşat Yılmaz verdi. Yılmaz, 2002 yılında cezaevinden şartlı tahliye edildiğini belirterek, "2004 yılında bana yönelik yapılan asılsız ihbarlarla gözaltına alındım. Uyuşturucu kullanmakla suçlandım. Holding yönetim kurulu başkanını namusum ve şerefim üzerine yemin ediyorum ilk kez burada gördüm, tanımam. Ne örgütün ne de çetenin içerisinde bulunmadım. Bu sanıklarla bağım yok. 40 yaşından sonra kabadayılık olmaz yapan da cezasını çeker. Bana komplo yapıldı. Kürşat Yılmaz olmamdan dolayı üzerime atıldı. Hiçbir şeyden haberim yok. Allah şahidimdir. Sanıklardan Ali Oymak'ı cezaevinden tanırım. Orada arkadaş olmuştuk. Fuat Bekir Duyanoğlu'nu ise kayınbiraderimin aracılığıyla tanıdım. Değişik zamanlarda da şoförlüğümü yapmıştır. Fatma Tuğba isimli hanımın bana 'reis' diye hitap etmesi eski Ülkü Ocakları Başkanı olmamdan dolayıdır. Suçsuzum tahliyemi istiyorum" diye konuştu.

Sanık Fuat Bekir Duyanoğlu ise, zaman zaman Kürşat Yılmaz'ın şoförlüğünü yaptığını ifade ederek, "Korkut Eken'i de vatan için yaptıklarını bildiğim için saygı duyarım. Eken, Bodrum ve Marmaris'te oğlu için iş yapmak istiyordu. Onun için araştırma yaptım, o da olmadı. Burada bulunan bazı sanıkları tanırım. Endüstri Holding'i kesinlikle bilmem. Yönetimini tanımam. Onlarla işlerim olmadı. Silaha merakım olduğu için ruhsatlı silah bulundururum" şeklinde konuştu.

1998 ve 2002 yılları arasında Endüstri Holding'in yönetim kurulu başkanlığını yaptığın söyleyen Mustafa Ertekin de duruşmaya cezaevinde hazırladığı delillerle geldi. Sanık Ertekin, "30 şirketle 5 bin insanı çalıştırdık. Savunma sanayie girdikten sonra Doğan Grubu aleyhimizde haberler yaptı. 2002 yılında görevimi yeni yönetime devrettim. Yolsuzluk yapan yönetim hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulununca evime ve arabama haciz gönderildi. Suçlamayı ve iddianameyi kabul etmiyorum. Bu işler için çeteden yardım istemedim. Ali Oymak'la görüştüm. Ben yaklaşık 4 aydır haksız yere yatıyorum. Ben ve ailem mağdur oldu. Tahliyemi istiyorum" dedi.
Gergin geçen duruşma halen devam ediyor.

Avrupa'daki Türk işçilerden toplanan paralarla kurulan Endüstri Holding'in, "Yağmalanması, gümrük müfettişleri ve yeminli murakıplarla iş birliği yapılarak bazı iştiraklerinin bir çete tarafından ucuza kapatılması" iddiasıyla ilgili soruşturma kapsamında operasyon yapılmış, holdingin 250 bin markını zimmetlerine geçirdikleri iddia edilen zanlılar gözaltına alınmış ve dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin ile 16 holding çalışanı tutuklanmıştı. Operasyonda tutuklanan Kürşat Yılmaz'ın da holdingdeki soyguna engel olmak isteyen işadamlarını tehdit ettiği öne sürülmüş, Emekli Yarbay Korkut Eken ise, Kürşat Yılmaz'ın adamlarıyla yaptığı ileri sürülen telefon görüşmeleri nedeniyle sanık durumuna düşmüştü.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2005 Cuma 16:00:17
Güncelleme :24 Temmuz 2005 Pazar 12:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?