2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

'Enerji Verimliliği' semineri yapıldı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Danışmanı ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Denetleme Kurulu Üyesi Tülin Keskin, Türkiye'nin enerji güvenlik tablosunun gittikçe azaldığını bunun Türkiye ekonomisine çok ağır bir yük getirdiğini söyledi. 

Keskin, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen "Enerji Verimliliği" seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, enerji ihtiyacının yüzde 72 oranında ithalatla karşıladığına dikkat çekerek, Türkiye'nin enerji güvenlik tablosunun gittikçe azaldığını vurguladı. Bunun Türkiye ekonomisine çok ağır bir yük getirdiğini ifade eden Keskin, 2008 yılı için enerji ithalatına harcanacak miktar için 50 milyar dolardan bahsedildiğini kaydederek, "Türkiye için çok ağır bir yük bu. Türkiye'nin 2007'deki toplam ithalatının 170 milyar dolar olduğunu düşünürsek, 50 milyar dolar çok ciddi bir rakam" dedi. 

Elektrik tüketiminde diğer bir zayıf noktayı, doğal gaza çok fazla bağımlılığın oluşturduğunu söyleyen Keskin, elektrik zammının arkasındaki en büyük nedenin elektrik tüketiminin yüzde 50'ye varan oranda doğal gaza dayanması ve hızla artan doğal gaz fiyatları olduğunu ifade etti. 

Enerji tasarrufunun en önemli enerji temini alternatiflerinden birisi olduğunu vurgulayan Keskin, tasarruf edilen enerjinin ise küçük ölçekli; ama toplamda oldukça büyük ve anlamlı bir miktar olduğuna dikkat çekti. Enerji verimliliğinin bir uzay teknolojisi gerektirmediğini belirten Keskin, piyasadaki herhangi bir mağazadan alınabilecek cihazlarla çok çeşitli yerlerden tasarruf edilebildiğini ifade etti.
Türkiye'nin enerji tasarrufunda en az yüzde 25 potansiyeli bulunduğunu açıklayan Keskin, "Ama ben inanıyorum ki, bu yüzde 50'nin üzerinde. Çünkü Avrupa Birliği'nin teknolojisi ve sanayi yapısıyla karşılaştırdığımız zaman; onlar şu anda yüzde 20'den bahsediyorlar. Bizim onun daha üstünde, çok ciddi bir tasarruf imkanımız var. Yani Türkiye, bu hayat çarkını bugünkünün yüzde 75'i enerjiyle de karşılayabilecek durumda" diye konuştu.
İthalattan tasarruf edilebilecek en az 5 milyar doların olduğunu, belki şu anki fiyatlarla bundan da fazla olabileceğine dikkat çeken Keskin, şunları söyledi:
"Eğer bunun 1 milyar dolarını yurt içine yayabilirsek, ekonomik olarak çok ciddi bir canlanma sağlayıp, piyasada çok önemli bir ekonomik rekabet ortaya çıkacaktır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın çok ciddi çalışmalar yapması lazım. Strateji çok önemli. Hep söylüyoruz, Türkiye'nin bir enerji stratejisi yok. Ancak çok yüzeysel de olsa enerji verimliliği stratejisi var; ama bu stratejiye bakan da yok. Yani 'Bizim stratejimiz neydi, ne yapacaktık bugün?' diyen de yok. Türkiye'nin detaylı bir enerji
verimliliği stratejisi, enerji stratejisine entegre edilmiş bir stratejiye ihtiyacı var. Bütün bütçeleriyle, planlarıyla; kimin ne yapacağının, hangi yıl, ne zaman yapacağının belirlendiği bir strateji olmalı ve Türkiye'nin bir enerji verimliliği hedefi olmalı."

iha
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 12:41:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?