4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Engelli Elif'in müzik aşkı

Adana'da Oğuz Kaan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören doğuştan görme engelli Elif Aktaş, 4 yaşında kendi kendine org çalarak keşfettiği müzik yeteneğiyle dinleyenleri büyülüyor.

Aktaş ailesinin 2 çocuğundan biri olan doğuştan görme engelli 13 yaşındaki Elif Aktaş'ın müzik yeteneği görenleri hayrete düşürüyor. Oğuz Kaan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu 7-A sınıfı öğrencisi olan Aktaş, doğuştan görmemesine rağmen eğitimine de devam ediyor Aktaş, 4 yaşında annesinin ağabeyinin orgunu kendisine vermesiyle keşfettiği müzik yeteneğini okulda da sergilemeye başladı. Aktaş, önce okulda bulunan piyanoya merak sararak onu çalmaya başladı.

Elif Aktaş ders aralarında bile müzik odasına giderek piyano çaldı. Aktaş'ın bu azmini ve yeteneğini müzik aletlerine olan ilgisi nedeniyle müzik öğretmeni Nadir Kanmaz'ın dikkatini çekti. Kanmaz, Elif ile bir süre ilgilendikten sonra Elif kısa sürede çok iyi derecede piyano çalmayı öğrenmenin yanı sıra keman çalmaya da başladı.

Müzik öğretmeni Nadir Kanmaz, Elif'in gözlerinin görmediğini ancak yüreğinin gördüğünü belirterek, "Elif piyanoyu yüreğiyle çalıyor. Görme engellilerin en büyük özelliği bir duyu organı gidince diğer duyu organlarının daha iyi çalışmasıdır. Görme engellilerde en çok kulak çalışmaya başlar. Kulak çok hassas olur. Bu insanlar özellikle müziği çok seviyor. Elif'in bu nedenle kulağı çok iyi gelişmiş. Müthiş bir kulak var. Biz sadece Elif'i yönlendirerek ona yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Görme engelli kişilerin belirli sayıda mesleği olduğunu anlatan Kanmaz, şöyle devam etti:

"Görme engelliler genelde rehber, müzik, Türkçe, matematik, tarih öğretmeni olabiliyor. Bizde bu yeteneklere sahip öğrencilerimizi yönlendiriyoruz. Elif öğrencimizde müzik konusunda yetenekli bir öğrencimiz. Bu nedenle onu güzel sanatlar lisesine hazırlıyoruz. İnşallah seneye güzel sanatlara girecek. Elif gibi çok sayıda öğrencimiz güzel sanatlar lisesine oradan da üniversiteye gitme imkanı buldu."

Nadir Kanmaz, öğrencileri hem kabiliyetlerine göre yönlendirdiklerini hem de meslek sahibi yapmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Elif piyano konusunda çok yetenekli. Yetenekli olmasının yanı sıra çok da azimli. Bütün müzik aletlerini çalmak istiyor. Piyanodan sonra keman ve bateri öğrenmeye çalışıyor" diye konuştu.

Elif Aktaş ise görme engelli olmasına rağmen piyano çalıyor olmasının kendisine Allah tarafından doğuştan verilen bir yetenek olduğunu ifade ederek, "Annem 4 yaşındayken ağabeyimin orgunu sessiz durmam için önüme vermiş. Bende orgu çalmaya başlamışım. Müzik yeteneğim böyle ortaya çıktı. Bu bana Allah'ın bir lütfu" dedi.

Aktaş, okul çağına geldiğinde ise ailesinin kendisini Oğuz Kaan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'na kayıt yaptırdığını ve böylece eğitim sürecinin başladığını anlatarak, "Görme engelli olmama rağmen eğitim görmenin heyecanını yaşadım. Okul ilerledikçe müzik odamızın olduğunu ve bir piyano olduğunu öğrendim. Okulda piyano çalmaya başladım. Müzik öğretmenim de benim bu yeteneğimi fark etti, beni sürekli çalıştırmaya başladı. Şimdi çok iyi piyano çalıyorum" şeklinde konuştu.

Okuyup müzik öğretmeni olmak istediğini vurgulayan Aktaş, önümüzdeki yıl güzel sanatlar lisesine girerek müzik öğretmenliği önündeki ilk engeli başarıyla aşmak istediğini sözlerine ekledi.

Aktaş okulun müzik odasında müzik öğretmeni Nadir Kanmaz ve okul müdürü Ali Büyükoğlu ile birlikte piyano konseri verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 10:34:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?