4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Engelli gençlerin sinema keyfi

Adana'da görme engelli öğrenci ve vatandaşlar, 16. Altın Koza Film Festivali kapsamında "sesli betimleme" sistemiyle hazırlanan Mahsun Kırmızıgül'ün yönetip oynadığı "Beyaz Melek" adlı film izledi.

16. Altın Koza Film Festivali kapsamında görme engelli öğrencilerin ve vatandaşların da sinema filmi izlemesi sağlandı. Festivalin "Sinemada engel yok" bölümünde Ortapedia Hastanesi'nde özel olarak hazırlanan sinema salonunda, Adana Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlköğretim Okulu'ndan ve vatandaşlardan yaklaşık 150 görme engelliye sesli betimlemeli olarak hazırlanan Mahsun Kırmızıgül'ün yönetip oynadığı "Beyaz Melek" isimli sinema filmi izletildi.

Film öncesi Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alan Film Merkezi Koordinatörü Engin Yılmaz, sesli betimleme sistemi hakkında bilgi verdi. Yılmaz, artık görme engellilerin de sinemaya gidebildiğini belirterek, Türkiye'de 2006 yılından bu yana sinema filmlerinin "sesli betimlemeli" sistemle görme engellilere sunulduğunu, bunlar arasında "Cenneti Beklerken", "Sis ve Gece", "Yazı Tura" ve "Kayıp Balık Nemo", "Kabadayı" ve son olarak "Beyaz Melek" filmlerinin yer aldığını söyledi.

Görme engellilerin filmlerin yüzde 70'ini anlayamadığını, bunun için çok sayıda kısa metrajlı filmi sesli betimlemeli olarak hazırladıklarını belirten Yılmaz, 20 kişilik bir ekiple çalışmaya başladıklarını, çalışmalar sonunda görme engellileri sinemayla buluşturmaya başladıklarını dile getirdi.

Kendisi de görme engelli olan Yılmaz, sesli betimlemeli yöntemle hazırlanan filmlerin ABD'de 1981 yılından itibaren gösterime girmeye başladığını, şu anda yasal zorunluluk haline geldiğini, bunun Türkiye'de de gerçekleştirilmeye başlandığını kaydetti.

"Sesli betimlemeli" sistemin filmlerdeki konuşmanın olmadığı boşlukların anlatılması olarak tanımlanabileceğini anlatan Yılmaz, "Sesli betimleme yoluyla filmlerde sesle anlatılmayan görsel olan kısımların 3. kişi tarafından görmeyenlere anlatılmasıdır. Ancak aksiyon filmlerinde sesli betimleme çok başarılı olmuyor. Bu tarz filmler daha çok aksiyon olduğu için sesli betimleme yetersiz kalıyor. Yüzde 90-95'ini anlamıyorsunuz" diye konuştu.

Türkiye'de vatandaşların engellilere karşı duyarsız kaldığını, seslendirmede daha çok öğrencilerden faydalanıldığını ifade eden Yılmaz, sokakta rahat yürüyemeyen engellinin özgür olmadığını söyledi.

Engellilerin özgür olabilmesi için mücadele etmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Görme engellilerin film izliyor olması mücadelenin bir sonucudur. Bundan sonra görme engelli bir arkadaşımız bu filmin DVD'sini alıp evinde izleyebilir" dedi.

Filmi izlemeye gelen çocuklar ise, normal sinemaya gittikleri zaman filmlerin sessiz bölümlerinden bir şey anlamadıklarını belirterek, "Bu sistem bizim için çok iyi oldu. Mesela koşma sahnesini, kavga sahnesinde neler olduğunu anlayamıyorduk ama şimdi anlıyoruz. Ancak bu filmlerin sadece festival boyunca değil, diğer zamanlarda da gösterime girmesini istiyoruz" şeklinde konuştular.

Konuşmanın ardından görme engelli öğrenciler "Beyaz Melek" adlı filmi izledi. Filmi, Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, İl Emniyet Müdürü Arif Akkale ve çok sayıda vatandaş da izledi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 09:11:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?