4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Engellilere evde bakım ücreti

Adana'da 3 yıl önce çıkan yasa ile birlikte 3 bin engelliye evde bakım ücreti olan ayda 457 TL maaş verildiği bildirildi.

Adana Sosyal Dayanışma ve Vakıf Fonu'ndan Sorumlu Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, 3 yıl önce AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın hazırladığı ve engellilere evlerinde bakım desteği verilmesini öngören yasa teklifi iktidarla muhalefetin uzlaşmasıyla görüşülerek kabul edilen yasa gereği, bakıma muhtaç engellilere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgahlarında bakım hizmeti verildiğini söyledi.

Avcı, aylık bakım hizmetinin ücretinin iki aylık asgari ücretten fazla olamayacak şekilde ayarlanırken 2009'un Mayıs ayına gelindiğinde bu ücretin 457 TL olarak verildiğini belirterek, "Bakıma muhtaç özürlülerden, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve diğer resmi kurumlarca bakılanlar dışında kalanların bakım ücreti, bu amaçla kurum bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanıyor" dedi.

Adana'da 3 bin engelliye evde bakım ücreti verdiklerine dikkat çeken Avcı şunları kaydetti:

"Adana'da gezmediğimiz köy kalmadı. Evde bakım hizmeti sunmak üzere kurumumuza başvuran binlerce kişi ve kurumun tespit ettiği bakıma muhtaç ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan 3 bin engelliye ayda 457 TL bakım ücreti veriyoruz. Bize başvuran herkesin dosyasını oluşturduğumuz komisyonla birlikte en kısa sürede sonuçlandırıyoruz. İstisnai durumların dışında Adana'da bütün bakıma muhtaç vatandaşlarımızın bakımını yaptırıyoruz."

Avcı, Adana'da 2000 verilerine göre 37 bin 500 engelli olduğunu, ancak bu verilerin sağlıklı olması için yeni bir sayımın mutlaka yapılması gerektiğini anlatarak, "Gerçek engellinin hizmet alması için mutlaka bu sayının belirlenmesi gerekir. Engellinin belirlenmesin de de mutlaka uzman kişilere güvenmeliyiz. Tam olarak engelli olmayan bir arkadaşımıza engelli raporu verildiğinde gerçek engellinin hakkını yemişi oluruz" diye konuştu.

Bugüne kadar toplumun dışında tutulan engellilerin artık dört duvar arasında değil, toplumun içinde görmeye başladıklarının altını çizen Avcı şöyle devam etti:
"Yapılan uygulamalar değişiklikler nedeniyle bu insanlarımız artık kapı arkalarında gizlenmek yerine bugün haklarını arayan bir konuma gelmiştir. Bugüne kadar ihmal edilen engellilerimiz artık saklanmak istemiyorlar. Hak ettikleri yeri almaya çalışıyorlar. Bizim de sosyal amacımız bu insanlarımıza yardım eksenli değil, kendilerinin hak ettikleri bir uygulama eksenli iş yapmaya çalışıyoruz. Engellilerimiz için yapılması gereken çok şey olduğuna inanıyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 09:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?