2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Engellilerin gazetesi 20.sayıya ulaştı

Köşe yazılarından sayfa tasarımı, dağıtımına kadar engellilerin çıkardığı 8 sayfalık Bizim Sesimiz gazetesi, 2 binlik tirajıyla 20. sayıya ulaşmayı başardı.

Adana'daki bir grup engelli, çıkardıkları gazeteyle seslerini duyuruyor. Haberleri kendileri takip edip, fotoğrafları kendileri çekiyor. Köşe yazarından sayfa tasarımcısına kadar tamamı engellilerden oluşan gazetenin satışını da yine onlar yapıyor. İnsanlarla bire bir iletişim halinde olmayı amaçlayan gazete çalışanlarını para kazanmak değil, diyalog kurmak mutlu ediyor.

Engellilerin sorunları, başarı hikâyeleri, şiir, fotoğraf ve öykülerine yer verilen 'Bizim Sesimiz' isimli tabloid gazete, aylık 2 bin basılıyor. Fiyatı 3 YTL olan gazeteyi hastane, alışveriş merkezleri ve kentin işlek caddelerinde satan engelliler, hem daha çok vatandaşa ulaşıyor hem de harçlıklarını çıkartıyor. Fuzuli Caddesi'ndeki bir merkezde hazırlanan gazetede ikisi kadrolu diğerleri kaşeli 9 eleman çalışıyor.

Bizim Sesimiz'in Genel Yayın Yönetmeni Murat Koral, gazetenin köşe yazısı, dizgi, tasarım, baskı ve dağıtımında görev yapan bedensel ve ortopedik engellilerin hem zevkli bir uğraş alanı bulduklarını hem de mütevazı bir gelir elde ettiklerini söylüyor. 20. sayıya ulaşan 8 sayfalık gazetenin sadece Adana'da değil, diğer illerdeki gönüllülerce de pazarlandığını anlatan Koral, "Engelli deyince insanların aklına, yardım, bağış geliyor. İnsanlardan yardım beklemek veya dilenmektense gazeteyi satarak mütevazı bir gelir kazanıyoruz." diyor. Logolarının altına 'Herhangi bir bağış veya yardım talep edilmemektedir' diye yazdıklarına dikkat çeken Koral, satış yapan arkadaşlara gelirin yarısını verdiklerini ifade ediyor. Bu şekilde bir engellinin ayda 250-300 YTL kazandığını bildiren Koral, önümüzdeki dönemde gazetenin sayfa sayısını artırıp, içeriğini daha da zenginleştireceklerini açıklıyor.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi bahçesinde gazeteyi satan doğuştan cam kemik hastası Ümit Deniz, yaptığı işten büyük keyif aldığını anlatıyor. İki yıldır ev hanımı Sezin Cömertpay'ın yardımlarıyla gazete satışı yapan Deniz, kendisine ayrılan köşede şiirlerini yayınlıyor. Çalışmayı çok sevdiğini bildiren Deniz, şöyle konuşuyor: "Evet, gazete satışından bir miktar para kazanıyorum. Ama bundan daha önemlisi kendimi daha sosyal hissediyorum. İnsanlarla tanışıp, konuşuyorum. Halimin sorulması veya verilen bir selamla mutlu oluyorum."

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 12:58:50
Güncelleme :12 Ekim 2008 Pazar 16:16:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?