4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Engelliye merdiven engeli!

Adana'da Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi Başkanlığı'nda düzenlenen törenle tekerlekli sandalyeye kavuşan 16 engelli, dernek binasında engelli merdiveni olmadığı için kucaklarda taşındı.

Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi'nde Adana Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 16 engelliye tekerlekli sandalye dağıtıldı. Maddi imkansızlık nedeniyle uzun yıllar tekerlekli sandalye olmadan annelerinin ve yakınlarının kucağında yaşamlarını sürdüren ya da eve hapsolan engellilere, engelliler derneğinde de engel çıktı. Tekerlekli sandalyelerini teslim aldıktan sonra sandalyeye binerek eve gitmek isteyen engelliler, Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi binasında engelli merdiveni olmadığı için anneler önce çocukları daha sonra da verilen tekerlekli sandalyeyi taşımak zorunda kaldı.

Yaşları büyük olan engellileri ise aşağı indirmek bir hayli zor oldu. Engelli yakınları birbirine yardım ederek, ya da açık olmayan asansörü açtırarak indi. Tekerlekli sandalyeye uzun yıllar sonra kavuşan engelliler tekerlekli sandalye ile eve gitmeyi hayal ederken, Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şubesi'nde engele takıldıklarını ifade ederek, "Hayatın her alanında karşımıza engel çıkıyor. Bu nedenle dışarı çıkmak istemiyoruz. Tekerlekli sandalye aldığımız için çok sevindik. Ama merdivene gelince hayal kırıklığına uğradık. Ortak yaşam alanlarının hızla engellilere yönelik olarak düzeltilmesi gerekir" dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, derneğin 4 katlı bir binada olduğunu tek başına kendilerine ait olmadığını, üst katta atölye bulunduğunu bu nedenle engelli merdiveni yapamadıklarını söyledi.

Kassap, binaya asansör yaptırdıklarını, ancak işçilerin bozmaması için kapatmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Bina Türkiye Sakatları Koruma Vakfı'nın. Bu binayı almak için yaklaşık 6 ay önce vakfa başvuru yaptık. Ancak herhangi bir cevap gelmedi. Biz binayı hibe usulü almak istiyoruz. Ancak bir para talep edilirse bunu da bağış usulü bulma yoluna gideceğiz. Bu binayı tamamen alırsak engellilere yönelik olarak dizayn ederiz. Engellilerin yukarıya çıkması için asansör yaptırdık. Ama bunu bile bina bize ait olmadığı için tamamen kullanamıyoruz" dedi. Kassap göreve geldiğinden bu yana 2 bin 600 kişiye tekerlekli sandalye verdiklerini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 10:53:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?