5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

'Erkenci karpuz' tezgaha indi

Çukurova’da kapalı seralarda yetiştirilen erkenci karpuz piyasaya çıktı. Adana’nın Yumurtalık İlçesi ile Karataş İlçesi’nin Tuzla Beldesi’nde denize yakın bölgelerde yetiştirilerek piyasaya sürülen yerli karpuzun tablada tane fiyatı kesmece 3 milyon liraya satılırken, hal çıkışının ise kilosu 1 milyon lira olduğu belirtildi.

Tuzla erken kavunu ise tanesi 1 milyon liradan satılıyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı ve çiftçi Ayhan Barut, Çukurova’da açık sera karpuzunun tam olarak olgunlaşması için daha 10-15 günlük süre bulunduğunu belirterek "daha fazla kar" uğruna erken hasat yapılmasına karşı çıktı. Barut, Çukurova’da bir dekar sera karpuzunun maliyetinin 850 ile 900 milyon lirayı bulduğunu, tarlada tüccara toptan satışının ise ürünün cins ve olgunluğuna göre 1 milyar ile 1 milyar 200 milyon lira arasında satıldığını belirtti.

Barut, yerli karpuzun piyasaya çıktığı şu günlerde piyasada kilosu 500 milyon liradan satılmaya devam eden İran menşeli karpuz ithalatının durdurulmasını ve ihracat kapılarının da sonuna kadar açılması gerektiğini ifade ederek, "Yerli karpuzun hal çıkışı 1 milyon lira iken kalitesiz İran karpuzu yarı fiyatına satılıyor. Nefsini köreltmek isteyen tüketici de kalitesiz ve ham karpuzu aldığı zaman ikinci kez talepte bulunmaktan kaçıyor. Bu da piyasaya yeni çıkmaya başlayan yerli karpuza olan talebi azaltıyor. Burada yerli üreticiye ve bu işten para kazanan tüccarlara da büyük görevler düşüyor. Piyasa fiyatı düşer korkusuyla yapılan erken hasat, karpuza olan talebi ve fiyatı hızla azaltacağı için herkes zarar görecek. Bu nedenle üretici ve tüccarları ileriye dönük istikbal vaat etmesi ve fiyatların düşmemesi için olgun hasat yapmaları konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz" dedi.

Barut, ayrıca başta İstanbul ve Ankara’ya gönderilen erkenci karpuza olan talebin azalmaması için Tarım İl Müdürlüğü ile belediyeleri de göreve çağırarak ham karpuz hasadına karşı kontrol noktaları oluşturarak denetimler yapmalarını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2005 Çarşamba 17:18:13
Güncelleme :12 Mayıs 2005 Perşembe 11:30:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih doğru IP: 81.215.160.xxx Tarih : 23.04.2006 16:44:10
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı ve çiftçi Ayhan Barut'a düşüncelerinde sonuna kadar katılıyorum. Görev yaptığım Tuzla Tabaklar köyünde Karpuz yetiştiriciliğinin zorluklarını yakından görme fırsatım oldu. Emeğe saygı istiyoruz. Tüm çiftçi kardeşlerimize bol ve hayırlı kazançlar...