4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Eroğlu'ndan orman yağmasına cevap

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman alanlarını işgal ettirdikleri yönünde spekülasyon yapıldığını belirterek, "Hodri meydan, 1 metrekarelik orman alanı işgal ettirdiysek belirlesinler o alanı geri ormana çevireceğiz" dedi

Bakan Eroğlu, bakanlığına bağlı genel müdürlerle birlikte Adana ve Mersin'de 2009 yılının yatırımlarını görüşmek ve yarım kalan yatırımları tamamlamak üzere Adana'ya geldi. Eroğlu ilk olarak Adana'da Vali İlhan Atış'ı makamında ziyaret etti.

Bakan Eroğlu, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada heybesi dolu olarak geldiğini ve 2008 yılında Adana'ya verilen 13 milyon TL yatırım miktarına ek olarak, Başbakanın talimatıyla ek olarak 18 milyon TL daha eklendiğini ve bu yıl da yatırımların devam edeceğini söyledi.

Adana'ya geçen yıl 31 milyon TL para aktarıldığını ve yıllardır bir türlü bitirilemeyen yatırımların hızla bitirilme aşamasına getirildiğini belirten Eroğlu, "Özellikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan 60 yıldır bitirilemeyen ve İmamoğlu
Ovası'nın tamamen sulanması sağlayan Yedigöze Barajı'nın tamamlanması için çok gayret sarf ediyor. İmamoğlu Ovası 75 bin hektar alanı kapsıyor. Bu alanın sulanması ve barajdan elektrik üretilmesiyle birlikte ovanın yıldızı parlayacaktır" dedi.

Yedigöze Barajı'nın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in DSİ Genel Müdürlüğü zamanında yani 1955-60'lı yıllarda projelendirildiğini ve 60 yıldır Türkiye'de başbakan, bakan ve DSİ genel müdürü olanların rüyası olduğunu ifade eden Eroğlu, "Ancak herkesin rüyası olan bu projenin temelini atmak bize nasip oldu. Şuanda baraj için tüneller yapılıyor. Adanalı ve Türkiye için çok önemli ve hayati nitelik taşıyan bu barajı biz bitireceğiz. Herkesin hayal edip hiç adım atamadığı proje bizim hükümetimiz zamanında bitecek. Ben bu projeyi Adana'nın GAP'ı olarak nitelendiriyorum" diye konuştu.

Adana'da Yedigöze Barajı'nın yanı sıra Aşağı Seyhan Ovası projesi, Yumurtalık Sulama Projesi, Çiçekli Sulama Projesi, Yüreğir Kılıçlı Gölü Projesinin bu yıl tamamlanacağını vurgulayan Eroğlu, bu projelerle birlikte hem sel tehlikelerinin ortadan kalkacağını hem de sulanacak arazinin artacağını kaydetti.

Eroğlu, bakanlık olarak Türkiye genelinde ağaçlandırma ve erozyonla mücadele başlattıklarına dikkat çekerek, "Bakanlık olarak hedefimiz 2008-2012 yılları arasında 2 milyon 3 bin hektar alanı ağaçlandırmaktır. Bu da Trakya'nın yüzde 50'si ya da Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir alanı kapsamaktadır. Çünkü Belçika'nın yüzölçümü 3 milyon hektardır. 2008 yılında 420 bin hektar hedeflenirken 460 bin hektar alan ağaçlandırıldı" dedi.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, "Tapu ve Kadastro Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2B alanlarının sınırlarının tam koordinatlarının milimetre ölçeğinde belirlenmesinin sağlandığını vurgulayarak, "Bir santimlik alanın bile kaybolmaması için çalışma başlattık. Bundan sonra kimse bir santim bile içeri giremeyecek ve bu alanları işgal edemeyecek. Bir kişinin bir yeri 20 yıl kullandığını ispat ederse 'zilyetlik davası' açıp mülkiyetini alabiliyordu. Bu kanuna 'Orman ve 2B alanları zilyetliğe konu olamaz' diye bir madde koyduk. Bu büyük bir cesaret işidir. Yani bu alanların 72 milyona ait olduğunu kabul ve tespit ettik. Kimse kalkıp bu alanlara zilyetlik davası açıp kendi üzerine tapusunu alamayacak" şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine bazı kesimlerin, kasıtlı olarak 'ormanların yağmalandığını' söylediğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:  "Hükümetimiz döneminde 1 metrekare orman işgal edilmişse ispat etsinler, orayı tekrar orman alanına alacağız. Hodri meydan. Bizim dönemimizde işgal edilen 1 metre alan yoktur. Uydudan kontrol ediyoruz. Arkadaşlarımız çalışkan, sınırlar belli. Ama geçmişte bu alanlarda fabrikalar kurulmuş, işgal edilmiş. Bunlar de genellikle 1981 yılından önce yapılmış."

Ziyaretin sonunda Adana Valisi İlhan Atış, Bakan Eroğlu'na kilim hediye etti.
Bakan Eroğlu incelemelerde bulunmak ve bazı açılışlara katılmak üzere Mersin'e gitti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 12:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?