4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Erozyon sorunu Ankara'ya taşındı

Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın, erozyonun ana nedeninin ’’keçi’’ olduğuna dikkat çekmek amacıyla Ankara’da ’’Keçi-Orman ve Erozyon’’ konulu fotoğraf sergisi açtı.
Serginin açılışını Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın yaparken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, fotoğrafları inceledikten sonra duyarlılığından dolayı Durak’ı tebrik etti. Sergiye Adana milletvekilleri de ilgi gösterdi.

Başkan Durak’ın bizzat çektiği ve derlediği eserlerden oluşan ’’Keçi-Orman ve Erozyon’’ konulu 35 fotoğraf, Ankara Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenime sunuldu.


BAKAN AYDIN, ’’SERGİ SADECE SANATSAL DEĞİL’’...
Ankaralı sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği serginin kurdelasini Devlet Bakanı Prof. Dr .Mehmet Aydın ile Başkan Durak birlikte kesti. Sergideki fotoğrafları dikkatle inceleyen Bakan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, sergide sadece sanatı görmediğini, fotoğrafların başka şeyler de anlattığını söyledi.
Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, açıklamasında şöyle dedi; ’’Burada sadece sanat görmüyoruz. Bize başka şeyler de anlatıyor. Bazı bölgelerimizi çok yakından ilgilendiriyor. Topraklarımızın tehdit altında olduğunu gösteriyor. Erozyonun en büyük sebebi, bitki örtüsünün yok olmasıdır. Fotoğraflar gerçekten güzel. Bilimsel bir çalışma. Sayın Durak’ı tebrik ediyorum. Bir konuya dikkatlerimizi çekiyor. Ormanlarımızı korumamız lazım. Bu ekonomik ödevimiz değil, aynı zamanda ahlaki ödevimizidir. Çünkü gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmamız gerekir’’.

DENİZ BAYKAL DA GEZDİ...
’’Erozyon-Keçi ve Orman’’ konulu fotoğraf sergisine ilgi gösterenler arasında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da vardı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’ın Ankara’da açtığı fotoğraf sergisinin ilk gününde bini aşkın ziyaretçi eserleri dikkatle incelerken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal da, sergiyi gezdikten sonra Başkan Durak’a, ’’Ormanları korumakta ki duyarlılığınızı kutluyorum ’’ dedi. Sergiyi Baykal’la birlikte CHP Adana milletvekilleri Ziya Yergök, Tacidar Seyhan ve Kemal Sağ da izledi.

BAŞOĞLU’NDAN İLGİNÇ TESPİT...
Fotoğraf sergisini gezen Ak Parti Adana Milletvekili Atilla Başoğlu, bir gerçeğin altını çizdi. Başoğlu, ’’Metro çalışması bile bunun yanında mikro kalır’’ dedi. Başoğlu, projeyi kısa zamanda Başbakan Erdoğan nezdinde Bakanlara ulaştırmak için çaba sarfedeceği sözünü de verdi.
Başoğlu, Başkan Durak’ı bu çalışmasından dolayı tebrik etti ve duygularını şöyle dile getirdi;
’’Sayın Başkan birşey söylemek istiyorum. Metro çalışması bile bunun yanında mikro kalacak bir çalışmadır. Ellerinize sağlık. Allah razı olsun. İnşallah bu projeyi en kısa bir zamanda Sayın Başbakan nezdinde, bakanlara ulaştıracağız’’.


GREEN PEACE’DEN DESTEK...

Öte yandan, dünyanın en büyük çevre örgütü olan, çevreye yapılan saygısızlık karşısında çok ilginç ve çok ses getiren eylemlerde bulunan Green Peace örgütünün çiçek göndermesi dikkat çekti.
Dünya çapındaki çevre örgütü Green Peace’nin çiçek göndermesi, sergiyi izleyenler tarafından, Başkan Durak’ın kamuoyu oluşturma çabasına büyük destek anlamına geldiği ifade edildi.

DURAK, ’’KEÇİ, YEŞİL ÖRTÜYÜ YOK EDİYOR’’...
Ulusal ve yerel medya mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği ’’Erozyon-Keçi ve Orman’’ konulu fotoğraf sergisiyle ilgili açıklama yapan Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, konuyu Türkiye gündemine getirmek ve tartışmaya açmak olduğunu" söyledi.





Başkan Durak, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Adana Milletvekilleri Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Recep Garip, Zeynep Ayhan Tekin, Kemal Sağ, Ziya Yergök ve Kemal Sağ, Orman ve diğer bakanlıkların üst düzey bürokratları ile bini aşkın sanatseverin gezdiği sergiyi değerlendiren Başkan Durak, amacının Erozyon tehlikesine dikkat çekmek, konuyu Türkiye gündemine taşımak ve tartışma açmak olduğunu söyledi.

Durak, açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi; ’’Sergiyi, erozyon tehlikesini Türkiye gündemine taşımak ayacıyla Ankara’da açtım. Dünyanın en büyük sorunu erozyon tehlikesidir. Ormanların yok olması, toprağın gitmesi ve çölleşme dünyayı tehdit ediyor. Bunun önlenebilmesi için ormanlarımızın korunması lazım. Bir yandan ağaçlandırma Bakanlığımız tarafından yapılırken, bir yandan da hızlı erozyona maruz kalan genç Toros dağları gibi Anadolu’nun yüksek, sivri tepelerinden toprak akarak yok oluyor .

Keçi tehlikesinin yangından daha büyük olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Keçinin dolaştığı bölgelerde flora yok oluyor, yeşil örtü yok oluyor. Ben fotoğraflarla bir konuya dikkat çekerken, çözüm önerisini de getiriyorum. Keçinin neslinin tüketilmesinden yana değilim. Keçileri ormandan çıkartalım. Keçi sahiplerini daha çağdaş yaşama kavuşturalım diyorum’’.

Azmi Ertan - Kenthaber / ADANA
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 16:51:36
Güncelleme :8 Temmuz 2005 Cuma 12:50:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?