4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Eşiniz sigara içiyorsa dikkatli olun!

Eşi sigara tiryakisi olan kişinin, sigara içmeyene göre 2 kat daha fazla kanser riski taşıdığı bildirildi.

IQS Sigara Bırakma Merkezi Bölge Müdürü Güner Serintürk, yaptığı açıklamada, sigara içmenin, yalnız içene değil, aynı zamanda ortamda bulunan başka insanlara da zarar verdiğini ve bundan en çok eşler ile çocukların etkilendiğini söyledi.

Gelişmiş ülkelerde sigara tüketimi giderek azalırken, gelişmekte olan ülkelerde ise tam tersine sigara içme oranının giderek arttığını belirtti.

Kapalı mekanlarda içilen sigaranın sadece içene değil, çevredeki sigara içmeyenlere de zarar verdiğini ifade eden Serintürk, "Özellikle küçük yaşlardaki pasif sigara içiciliğinin ileriki yaşlarda astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açtığı artık bilinen bir gerçektir. Pasif içicilik kansere neden olan pek çok hava kirletici maddeden daha tehlikelidir. Sigara dumanından en çok çocuklar ve hamile kadınlar etkilenmektedir. Çünkü gelişme döneminde olan akciğer ve beyin bu durumdan daha çabuk
zarar görmektedir. Düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde küçük yaşlarda daha hafif atlatılsa bile ileriki yaşlarda mutlaka astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları olarak kendini gösterir" dedi.

Pasif sigara içiciliğinin zararlarının sadece çocuklarla sınırlı kalmayıp, yetişkinlerde akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Serintürk, eşleri sigara içen çiftlerin akciğer kanseri olma riskinin içmeyene göre 2 kat daha fazla olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
"Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, akciğer kanserlerinin yüzde 90'nı pasif veya aktif sigara içiciliğinden kaynaklanıyor. Sigara içen biriyle sürekli aynı ortamda bulunan kişilerde koroner kalp rahatsızlığı riski yüzde 20 ila yüzde 50 arası. Her yıl 30-40 bin pasif sigara içicisi kalp hastalıklarından ölüyor. Yapılan araştırmalarda çocukken pasif içici olanların yüzde 75'inin büyüdüğü zaman aktif içici olduğu saptanmış. Yine bu araştırmalarda kocası sigara içen, ancak kendisi sigara içmeyen kadınlarda akciğer kanser riskinin eşi içmeyen kadınlardan 2 kat yüksek olduğu belirlenmiştir."
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 10:24:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?