4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Esnaf YTL'den vazgeçemedi

Paradan altı sıfır atılmasının ardından başlayan geçiş sürecinde YTL'nin yerini TL'nin almasına karşın esnaf, vitrinde YTL kullanıyor.

Türk Lirası'na prestij kazandırmak için, 1 Ocak 2005 tarihinde 6 sıfır atılması ile başlayan süreçte, TL'ye geçişe rağmen esnaf uyum sorunları yaşıyor. 2005 yılında sıfırların atılmasıyla birlikte TL'nin önüne 'Yeni' kelimesi eklenmiş, ancak, 2009 yılıyla birlikte bu ibarenin kaldırılmasıyla süreç tamamlanarak tekrar TL'ye geçildi. Ancak süreç tamamlanmış olsa da, çoğu vatandaş alışkanlıklarını terk edemiyor. Konfeksiyon mağazalarından seyyar tezgahlara kadar, fiyat etiketlerindeki para birimleri birbiriyle örtüşmüyor. Esnaf, sattığı ürünlerin etiketini hem "YTL", hem "TL" olarak yazıyor. Hatta esnafın çoğu hala YTL yazmayı tercih ediyor.

Düzenlemenin ardından çoğu esnaf henüz "TL"ye geçmezken, mağazaların vitrinlerinde, seyyar satıcılarda ve ağaçlara asılan iş ilanlarında bile YTL kullanılıyor.

Adana'da esnaflık yapan Mehmet Kemelek, yeni yılla birlikte TL'ye geçildiğini bildiklerini ancak vatandaşın kafası karışmaması için genellikle YTL kullandıklarını ancak TL'yi de kullandıklarını belirterek, "4 yıldır yaşanan para dönüşümüne vatandaşlarımız bir türlü alışamadı. Bu yılda YTL'den TL'ye geçildi. Vatandaşın alışması için yavaş yavaş TL'ye geçiyoruz. Vatandaş özellikle kuruşlu hesaplarda karıştırıyor. Mesela eski 500 bin lira, şimdi 50 kuruş bunlar çok karıştırılıyor. Bin YTL şimdi, bin TL oldubunlar çok karıştırılıyor. Bu nedenle vitrinimizde genellikle YTL kullanıyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2009 Pazar 11:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?