3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

ESOB Hizmet binasının ismi değişiyor

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Eğitim ve Hizmet Binası'nın ismi, Adana ESOB Ahi Evran Eğitim ve Hizmet Binası olarak değiştirileceK.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çıkardığı yönetmelik gereği Adana'da bu yıl ilk kez düzenlenen "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı" kutlamaları kapsamında Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası'nda düzenlenen toplantıda Birliğe bağlı esnaf odası başkanlarına “Ahilik ve Tüketici Kanunu, Piyasa Gözetimi ve Denetimi, Kooperatifler Bilgi Sistemi ve İnsan Hakları” konularında bilgiler verildi.

Birlik Başkanı Kazım Barışık, toplantının açış konuşmasında, Anadolu'da 13. yüzyılda yaşayan Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik teşkilatının, esnaf, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesinde barındırarak iş ve meslek hayatlarına yön verdiğini belirtti.

Ahi Evran'ın dericilikle başladığı mesleğinde ve Ahiliğin gereği olan akıl, ahlak, bilim ve çalışmayı şiar edinerek, üst makamlara geldiğini de ifade eden Barışık, “Akılsız, ahlaksız insan zaten esnaflık yapamaz, esnaf kalamaz. Asırlar önce yaşayan Ahi Evran, 'Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir' diyerek dik bir duruş sergilemiştir” dedi.

Ahilik yolunda yürüyen her esnafın, doğru ve bilimsel çalışma sonucu yükselerek, toplumda güvenilen ve saygın insan haline geleceğini, o zaman makam ve mevki sahibi de olacağını belirten Barışık, “Yani o esnafın, Ahilik geleneğindeki gibi pabucu da dama atılmayacaktır. Bu bayram, bizim yani esnafların bayramı. İnsanlar kendi bayramlarına sahip çıkmazsa, gelecekleri de karanlıktır. Esnafımız Ahilik kurallarına mutlak uymalı, uygulamalı. Sizler de evlerinizde, çocuklarınıza Ahiliğin önemini, doğruluğu, dürüstlüğü öğretin. Temeli sağlam çocuk, gelecekte de yanlış yapmaz, sizi mahçup etmez. Ben de çocuklarıma, zarar görme pahasına doğru olmalarını, doğruyu yapmalarını öğrettim. Allah'a çok şükür beni mahçup etmediler. Biz Ahi Evran'ın yolunda yürür, çocuklarımızı da bu mantıkla yetiştirirsek gözümüz arkada kalmaz” diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan da, oda başkanlarının huzurunda Birlik Başkanı Kazım Barışık'a, “Bu binanın adını Ahi Evran koyalım” teklifinde bulundu. Salondaki oda başkanlarından alkışlarla destek alan Barışık da, bunun doğru bir teklif olduğunu ifade ederek, Adana ESOB'un adının Ahi Evran Eğitim ve Hizmet Binası olarak değiştirilmesi için Birlik Yönetim Kurulu'nda da konuyu görüşerek, gereken kararların alınacağını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 14:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?