4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Etik olmayan komplolar kuruluyor'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, etik olmayan komplolarla etik kurullarının ve adli makamların boş yere meşgul edildiğini belirterek, "Siyasi kurgularla ortaya atılan iddialara gerekli yanıtı Adana halkı, her zaman olduğu gibi yine sandıkta verecektir" dedi.

Durak, Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun aldığı kararla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu alanda imar düzenlemesinde yoğunluk artışı yapılmadığının altını çizerek, "Belediye meclisinin 338 dönümlük bir alanda eşime ait 12 dönümlük, yani yüzde 3 oranında gayrimenkulü vardır. İmar düzenlemesinde yoğunluk artışı da yapılmamıştır. Herhangi bir gizlilik, dolandırıcılık ve sahtekarlık söz konusu değildir. Her şey açıktır, kanunsuzluk da yoktur" dedi.

Durak, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi: "Söz konusu arsa Yeni Adana'nın 30 milyon metrekarelik gelişme alanının binde birinden azdır. Kaldı ki, arsa ailemin mülkiyetine geçtiği tarihlerde 30 milyon metrekarelik alan (şimdiki Yeni Adana) o zamanlar boş, bakir, tarıma elverişli olmayan ve çorak alanlardı. Adanalılar ve Adana'yı bilenler sözlerimin doğru olduğunu da bilirler. Söz konusu bölge bugün ise sosyal altyapı alanlarıyla, mesken alanlarıyla, ticaret alanlarıyla modern bir şehir olmuştur. Bu 25 yıllık süreç içerisinde bu bölgede onlarca imar değişikliği yapılmıştır.

Burada önemli olan alınan kararların şahsa özgü değil, genel olmasıdır. Yeni Adana'da, yani 30 milyon metrekare alanda benim ve ailemin başka arsalarının olduğu gibi belediye meclis üyelerinin de çok sayıda gayrimenkulleri, arsaları vardır. Belediye meclisinin su, otobüs ücretleri, harçlar ve vergilerle ilgili aldığı şehri ilgilendiren kararlar, tüm üyeleri ilgilendiriyor olabilir. Hatta ülke genelinde çıkartılan kanunlar, yapılan değişikliklerle vergi ve harç gibi benzeri bedellerin tespitinde alınan ülke genelini ilgilendiren kararlar, TBMM üyelerinin tümünü kapsıyor olabilir. Sonuç olarak gerek belediye meclis üyelerinin, gerekse TBMM üyelerinin parmak kaldırdığı, onayladığı kararlar kendilerini ilgilendiriyorsa ki her vatandaşı olduğu gibi kendilerini de ilgilendiriyor. Bu kararların tamamı etik dışı mı sayılacaktır? Kimse öküz altında buzağı aramasın. Bu tür kurgularla etik kurulları ve adli makamlar meşgul edilmemeli. Adanalı hemşehrilerim bu ve benzeri siyasi kurgularla ortaya atılan iddialara gerekli yanıtı her zaman olduğu gibi yine sandıkta verecektir."

Başbakanlığa bağlı Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun kendisi için aldığı bu kararın Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan Durak, "Bu karar bana başka şey hatırlatıyor. Aytaç Durak, ne kadar önemli bir siyaset adamı ki, ilk kararlar onun için alınıyor" dedi

iha
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2009 Salı 23:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?