29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Ev kiralamak satın almaktan daha zor

Türkiye'de ev kiralamanın ev satın almadan daha zor olduğunu söyleyen Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, "Son bir yılda ev kiraları zam şampiyonu olarak TÜFE son bir yılda 7.12 artarken ev kira endeksi yüzde 25'leri buldu" dedi. 

İsmail Babacan, yaptığı açıklamada kira artışlarının enflasyonun çok üzerinde olduğunu bunun da arz talep ilişkisinden kaynaklandığını söyledi. Türkiye'nin 2.5 milyon konut ihtiyacının karşılanmadığı sürece bu artışın ve dengesizliğin yaşanacağını belirten Babacan, "Türkiye'nin 2.5 milyon konuta ihtiyacı var. Ancak bu açık bir türlü giderilmiyor. TOKİ geçtiğimiz yıl yaklaşık 300 bin konut yaptı. Bu yılda hedefini 500 bin olarak belirledi. Ancak TOKİ tek başına Türkiye'nin konut ihtiyacını gideremiyor. Bu açığı gidermek kira fiyatları aşağıya çekmek için müteahhitlerin birleşerek TOKİ gibi ucuz konut üretmesi ve yoksul kesime hitap etmesi gerekir" dedi. 

Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 7,12, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 5,02 olduğunu ancak ev kiralarının bu yılda zam şampiyonu olmaya aday olduğuna dikkat çeken Babacan şunları kaydetti:
"TÜFE'deki artış yüzde 7.12 olsa da kira endeksindeki artış yüzde 25'leri buldu. Arzın talebi karşılayamaması da kiraların yükselişine yol açıyor. Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar konut kredisi faizlerini yükseltince kredili konut alımları durma noktasına geldi. Acil ev değiştirmesi gerekenlerin kiralamaya yönelmesi nedeniyle ev sahipleri ev kiralarına zam yaptı. Türkiye genelinde kiralar 3 bin YTL'den 8 bin YTL'ye kadar çıkıyor. Ev kiralamak neredeyse ev satın almaktan daha zor hale geldi. Ev fiyatları ise 50 bin YTL'den 120 YTL'ye kadar çıkıyor. Ev kiraları ve ev fiyatları mahalleye göre değişiklik gösterse de kiralar çok pahalı."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2007 Cumartesi 11:21:01
Güncelleme :13 Ekim 2007 Cumartesi 11:23:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?