1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Evliya Çelebi'nin imzasını sildiler

TARİHİ CAMİDEN EVLİYA ÇELEBİ'NİN İMZASINI SİLDİLER

Adana şehir merkezindeki tarihi Hasan Ağa Camiinin giriş kapısında bulunan Evliya Çelebi'nin imzasının silinerek yok edildiği ileri sürüldü.

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, yaptığı açıklamada, Hasan Ağa Camisine araştırmalar yapmak üzere gittiğinde ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin Adana'yı ziyareti esnasında namaz kıldığı ve giriş kapısına da imzasını attığı tarihi yazıları görmek istediğini ancak Evliya Çelebi'nin imza yazısının silinmiş olduğunu gördüğünü söyledi.

Cami tarihini bilenlerden aldığı bilgilere göre, 1998 Adana depremi sonrasında ibadete kapatılan ve onarımdan geçen tarihi Hasan Ağa Camisinin giriş kapısı mermeri üzerinde bulunan Evliya Çelebi'nin imzasının silinerek yok edildiğini vurgulayan Yurtsever, "Adana'daki tarihi Hasan Ağa Camisi'nde Evliya Çelebi'nin imzasının bulunduğu yazıların yok edilmesi denetimden geçmeyen bir restorasyon rezaletidir" dedi.

UNESCO'nun, ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin 400'üncü doğum yılına rastlayan 2011'i, Evliya Çelebi'yi anma yılı olarak kabul ettiğini hatırlatan Yurtsever, şöyle konuştu: "Caminin restorasyonunu gerçekleştirenler Hasan Ağa'nın mezarını da tahrip etmişler. İlginç olan bir durum daha var ki onarım esnasında caminin tuvaletini de yok etmişler. Adana'da ve Türkiye'de tuvaleti olmayan tek cami Hasan Ağa Camisi olsa gerek. Evliya Çelebi'nin sözlerinin yazılı olduğu Osmanlı-Türkçesi yazının orijinalinden kopyası

ve günümüz Türkçesine çeviri levhası Hasan Ağa Camisi'nin giriş kapısına yerleştirilmelidir."

EVLİYA ÇELEBİ'NİN SÖZLERİ

Evliya Çelebi'nin Adana'daki Hasan Ağa Camisinin giriş kapısı mermer duvarı üzerine yazdığı yazının önemli tarihi mesajlar verdiğini belirten Yurtsever şunları anlattı:

"Evliya Çelebi'nin el yazısı ile yazdığı sözler, 'Melek Ahmet Paşa Seyyahı alem Evliya ruhiçun Allah rızasına Fatiha sene 1082 (miladi- miladi-1671).' Evliya Çelebi, 1671 yılı içinde Adana'ya geldiğinde Hasan Ağa Camisi başta olmak üzere şehir merkezinde bulunan camileri, çarşıyı ve Taşköprü'yü gezmiş, gördüklerini defterine yazmıştı. Evliya Çelebi Adana'ya geldiğinde kendisine yardımcı olan gezilerine destek veren aynı zamanda Sadrazamlık yapan Melek Ahmet Paşa'nın ölümünden dolayı üzüntülerini ve

saygısını Hasan Ağa Camisine yazarak açıklamış. Evliya Çelebi, Taşköprü'nün uzunluğunu 550 germe adım olarak hesaplamıştı. Günümüzde ise Taşköprü'nün uzunluğu 350 adım geliyor. Adana'nın kent tarihi hakkında önemli bilgiler veren Evliya Çelebi'nin hatırası olan Hasan Ağa Camisindeki el yazısı esas alınarak o dönem Adana tarihi ile ilgili Osmanlı Arşivindeki belgeler de Adana'da üniversitesi veya müzede sergilenmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2011 Salı 10:56:01
Güncelleme :31 Mayıs 2011 Salı 12:15:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?