2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Fatih Acar: 'Kayıt dışı ekonomi ilk hedefimiz'

Adana Defterdarı Fatih Acar, vergi adaletsizliğine yolaçan ve haksız rekabete neden olan kayıtdışı ekonominin mutlak surrette bitirilmesi gerektiğini söyledi. Adana Gişişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından Hekimevi'nde düzenlenen iftara katılan Fatih Acar, burada yaptığı konuşmada, dünyanın hızla değiştiğini, bu değişimden ise en çok payı Türkiye'nin aldığını belirtti. Türkiye'nin sorumluluğu artan ve ilgi odağı haline gelen bir ülke olduğunu savunan Acar, şunları söyledi:

"2.5 yıl önce çok olumsuz bir tablo vardı. İç ve dış borçların faizlerini toplanan vergiler karşılamıyordu. İç ve dış borçlarımızın GSMH'yı aştığı 1945 yılından bu tarafa 2.5 yıl önce yüzde 9.5 küçülme yaşadık. Ancak ülkemiz kısa sürede kendisini toparladı. Enflasyonun yüzde 10'ların altına düştüğü, büyümenin hedeflerin üzerinde çıktığı, borç ödeme sorununun kalmadığı ve en önemlisi işadalarımızın karamsarlık taşımadığı bir toblo var. Bu tablonun sürdürülmesi lazım. Türkiye ekonomisindeki iyileşmeleri Mastrich kriterlerine uyum içinde devam ettirmek zorunda."
Bütçenin yüzde 85'lik kısmının vergi gelirlerinden oluştuğunu, 2004 yılı vergi geliri hedefinin 99.1 katrilyon olduğunu ve bu hedefin mutlaka tutturulması gerektiğini ifade eden Fatih Acar, "Bu hedefin tutturulamaması durumunda ekonomideki iyileşmelerin geriye gitmesi sözkonusu. Türkiye vergi gelirlerini artırma şansına sahip olmasına rağmen bu alanda yapılanları yeterli görmemiz mümkün değil. Çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Kayıtdışı ekonominin büyüklüğünü mutlaka ortadan kaldırmamız gerekiyor. Yüzde 50-60 kadar olan bu büyüklük vergisel anlamda 50 katrilyonluk ilave bir kaynak demek. Bu ilave ile bütçe açıklarının tamamen ortadan kalkması, eğitim ve yatırım harcamalarının aynı oranda artması demek. O nedenle Türkiye'nin kayıtdışı ekonomi ile çok ciddi mücadele içine girmesi ve sonuç alması gerekiyor. Bu nedenle haksız rekabetin de en önemli nedenlerinden olan kayıtdışı ekonomiyi bitirmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu. Gelirler Bölge Müdürü Serdar Aksoy'un da hazır bulunduğu iftar yemeğinde Defterdar Fatih Acar, şöyle devam etti:

"Verginin kazanç üzerinden alındığını biliyoruz. Bunun dışında bir isteğimiz yok. O nedenle bu adaletsizliği hep beraber ortadan kaldırmak mecburiyetindeyiz. Yani sosyal yaşantısı, fiili durumu bakımından beyanları ile uyumlu olmayan mükellefleri mutlaka değerlendirme zorunluluğumuz var. Bu zorunluluk çerçevesinde Adana'da 70 bin olan mükellefimizi değerlendirmeye alacağız. Burada amacımız vergide adaletsizliği ve haksız rekabeti ortadan kaldırmak, herkesi makul düzeyde vergi öder duruma getirmektir. Bu yöndeki çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Bizler kesinlikle yatırımı, istihdamı, üretimi verginin önünde gören insanlarız. Vergi, yatırım, üretim ve istihdam olmadan olmaz. Yani işadamlarımız yatırım yapacak, istihdam sağlayacak ve ürettikten sonra vergi gündeme gelecek. Dolayısıyla, hemen vergi alalım gibi bir düşüncemiz yok."

adana
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 12:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?