3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Feke'de ağaçlandırma çalışmaları

Feke ilçesinde, yangın sonucu tahrip olan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılmasına yönelik çalışmalarda yüzde 100 başarı sağlandığı bildirildi.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yaptığı açıklamada, 2003'de Feke ilçesi Kurtkapanı mevkiinde çoban ateşinden çıkan orman yangınında tahrip olan 140 hektar sahada yapılan ağaçlandırma çalışmalarının başarısının yüzde 100’lerde olduğunu belirterek, "Yanan alanı yılı içerisinde yaklaşık 35 ton karpelli sedir tohumu ekimi yöntemi ile ağaçlandırdık. Bugün bu sahayı yemyeşil görmek yüzümüzü güldürdü" dedi.

Bölgenin coğrafi konumu itibariyle yazları sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklim kuşağında yer alması sebebiyle ormanların büyük bir bölümünün yangın tehdidi altında olduğunu belirten Yılmaz, 906 bin hektar ormanlık alanının 626 bin hektarının yangına birinci derecede hassas olduğunu kaydetti.

Bu alanlarda yaz aylarında ihmal ve dikkatsizlikten kaynaklı birçok orman yangını çıktığını söyleyen Yılmaz, "Bölge ormanlarımızda son yıllarda alınan etkili önlemler neticesinde gerek yangın adetinde gerekse de yanan saha miktarlarında büyük oranda azalmalar sağlandı. Orman yangınları ile mücadelede 3 temel strateji takip ediyoruz. Bunlar yangın çıkışına mani olmak, hızlı ve etkin mücadele, yanan alanların hızla ağaçlandırılması stratejileridir. Orman Bölge Müdürlüğü olarak yılda yaklaşık 20 bin hektar bozuk orman alanının rehabilitasyonunu gerçekleştirirken, diğer yandan 2008'de şu ana kadar meydana gelen 102 adet orman yangınında tahrip olan 401 hektar ormanlık alan tel örgülerle çevrilerek yöreye uygun ağaç türleri ile ağaçlandırılmaktadır" diye konuştu.

Adana'nın ormanlık alan açısından oldukça zengin olduğunu ancak bunun kıymetinin yeterince bilinmediğine dikkat çeken Yılmaz, "Ormanlarımız milli servetimizdir, onları korumaz ve varlıklarını artırmaz isek yaşam alanlarımızın bir gün çöle dönüşebilir. Ormanların insanlara ihtiyaç duymaz aksine insanların ormana ve doğaya ihtiyacı var" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 13:10:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?