4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Felçi hükümlü için Gül'e çağrı

Adana Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Adana E Tipi Cezaevi'nde kalan ve durumu giderek kötüleştiği ileri sürülen felçli Emrah Alişan için Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı'na çağrıda bulundu.

Küçükosmanoğlu, Adana Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Adana Temsilciliği ortaklığında düzenlenen basın toplantısında, ceza ve tutukevlerinde, hasta hükümlü ve tutuklulara yönelik ağır insan hakları ihlallerinin devam ettiğini ileri sürdü.

Hükümlülerin, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama halinde bulunmaları durumunda almış oldukları mahkumiyetin Cumhurbaşkanı tarafından özel af ile affedilebildiğini belirten Küçükosmanoğlu, "Cumhurbaşkanının bu kararlarına sağlık kurulu raporları gerekçe gösterilmektedir. Bu raporların verildiği en üst kurul olan Adli Tıp Kurumu ihtisas dairelerinden çıkan raporlar son günlerde kamuoyunda tartışılan kararlara dayanak oluşturmuştur. Kurulun verdiği birçok rapor tıbbi ve hukuki açıdan sakattır" dedi.

2007 yılında damdan düşme sonucu belden aşağısı felç olan Emrah Alişan'ın, daha önce kesinleşmiş bir mahkumiyeti nedeniyle felçli durumda Adana E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulduğunu belirten Küçükosmanoğlu, şunları söyledi: "Ailenin başvurusu ile başlayan hukuki sürecin sonunda Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, 10 Eylül 2008 tarihinde hastayı değerlendirmiş, omurilik felcine ait bulgular açıkça tarif edildikten sonra kendisine sorulan 'hastada kalıcı sakatlık veya hastalık bulunup bulunmadığı' sorusuna cevap verilmediği gibi, 'reviri ve doktoru olan bir cezaevinde revir ortamında bakımlarının sağlanarak infazına devam edebileceğine' oybirliği ile karar vermiştir. Bu raporu veren kurulun Susurluk sanığı İbrahim Şahin'in
affını sağlayan raporu veren kurul olması ayrıca dikkat çekicidir. Açıkça görülmektedir, raporlar tıbbi gerekçelere dayanmaktan çok uzaktır. Tıbbi etik ve hukuk ağır bir şekilde ihlal edilmektedir."

Verilen raporun ardından cezaevinde kalan Emrah Alişan'ın durumunun giderek ağırlaştığını ifade eden Küçükosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastada derin ve enfekte 'dekübitis' yaraları açılmıştır. Bu yaraların tedavisi cezaevi koşullarında yapılamaz. Hastada açıkça 'kalıcı sakatlık ve hastalık' bulunmaktadır. Çağrımız, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Adalet Bakanı'na, Cumhurbaşkanı'nadır. Emrah Alişan'ın sağlığı ileri derecede bozulmuştur, bu koşullarda yaşamını sürdürmesi mümkün değildir".

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 13:37:34
Güncelleme :17 Ocak 2009 Cumartesi 13:46:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?