4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Filistin'e cuma hutbesi

Adana Müftülüğü'nün, 9 Ocak Cuma günü ildeki tüm camilerde okunmak üzere hazırladığı hutbede, vatandaşlardan Filistin halkı için düzenlenen yardım toplama kampanyasına destek olmaları istendi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları dolayısıyla Adana Müftülüğü Hutbe Komisyonu, İslam dininin kul haklarına bakışını ve zulümden kaçınmalarını anlatan bir hutbe hazırladı. Cuma günü tüm camilerden okunacak olan "Kul Haklarına Riayet Etmeli ve Zulümden Kıçanmalı" başlıklı hutbede, İslam dininin, insana büyük değer verdiği, ona vazgeçilmez haklar tanıdığı ve bu hakları dokunulmaz kabul ettiği belirtilerek, "Kul hakları olarak nitelendirilen bu haklar, insanın emniyetini, huzur ve mutluluğunu hedeflemektedir. Şüphesiz aradığımız huzur ve mutluluk, bu haklara riayet ettiğimiz ölçüde ve birbirimizi sevip kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz takdirde gerçekleşecektir. Ne var ki zaman zaman şahit olduğumuz üzere, cehalet ve zulüm gibi olumsuzluklar ve kul haklarının ihlal edilmesine sebep olmaktadır" denildi. Adaletin, hak ve hukukun gözetilmediği ortamlarda zulüm olduğu vurgulanan hutbede şu ifadelere yer verildi:

"Şüphesiz insan onur ve şerefiyle bağdaşmayan, temel hak ve hürriyetlere aykırı her türlü tutum ve davranış zulümdür. Sevgili Peygamberimizin bu mevzu ile ilgili hadis-i şeriflerine baktığımız zaman zulmü üç kısma ayırdığını görmekteyiz. Buna göre, kulun Rabbini inkar etmesi ve ona şirk koşması, zulmün en büyüğüdür. Allah bunu affetmeyecektir. İkincisi, bir müminin farzları terk etmesi ve haramları işlemesi de zulümdür. Kul eğer bunlardan tövbe eder ve emredilene uygun yaşarsa affedilir. Üçüncüsü ise, kul haklarını ihlal etmek de zulümdür. Ve Allah, bunların hesabını mutlaka sorar ve zalimleri cezalandırır."

Cenab-ı Hak'kın Kuran'da, "Sakın Allah'ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma. Allah onları (cezalandırmayı), korkudan gözlerin dışarı fırlayacağı bir güne erteliyor" buyurduğu hatırlatılan hutbede, şöyle denildi:
"İnsanlara bilerek haksızlık yapan kimseler, Peygamber Efendimizin ifadesiyle, yaptıkları bu zulmün 'kıyamet gününde kendilerine zifiri karanlık olacağını' bilmeliler. Aynı zamanda Kuran'ın 'yüreklerin ağza geleceği, üzüntüden yutkunacakları kıyamet gününde zalimlerin hiçbir dostu ve sözü dinlenmeyecek hiçbir yardımcısı olmayacaktır' şeklindeki uyarısına da muhatap olurlar. Mazlumun duasına gelince onunla ilgili Allah Resulü şöyle buyurmuştur: 'Mazlumun bedduasından sakınınız. Çünkü onunla Allah arasında perde yoktur."

Yıllardır Ortadoğu'da yaşanan kaos, mahrumiyet ve acıların, son günlerde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve yüzlerce sivil ve masum insanın öldürülmesi ile yeni bir boyut kazandığı, kirli bir güç gösterisine ve katliama dönüştüğü, dünya ile irtibatı kesilen, böylece en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılarak, neredeyse sefalet içerisinde yalnızlığa terk edilen Filistinli Müslümanların bir insanlık dramı yaşadığına dikkat çekilen hutbede, çağdaş dünyanın gözü önünde cereyan eden, aralarında yaşlı, hasta, çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce insanın ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına, ev ve iş yerlerinin yerle bir olmasına sebep olan bu çirkin saldırının, sağduyu ve vicdan sahibi herkese insanlık adına büyük bir mahcubiyet yaşattığı vurgulandı.

Tarihte her zaman mazlum milletlerin yanında yer alan milletimizin, bu duruma kayıtsız kalmayarak duyduğu rahatsızlığı değişik vesilelerle ortaya koyduğu ve her türlü insani yardım konusunda seferber olduğu ifade edilen hutbede, "Bu çerçevede Türkiye Diyanet Vakfı da bugün namazı müteakip yurt genelinde bütün camilerden yardım toplama kampanyası düzenlemiştir. Kampanya bir hafta boyunca devam edecektir. İlgili banka hesap numaraları Başkanlığımız web sayfasında, müftülüklerde ve cami girişlerinde duyurulmuştur. Yapacağımız bu yardımlar mazlum Filistinli kardeşlerimizin ihtiyaçlarına harcanacaktır" denildi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 11:31:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?