4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Final' sanıklarının savunması tamam

"Final" Operasyonu Davası kapsamında tutuklu 45 sanığın savunmaları tamamlandı.

Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3. gününde suç örgütü lideri olmakla yargılanan Okyanus Taahhüt A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret A., hakkındaki 96 suçtan mahkeme heyeti karşısında yaklaşık 3 saatlik savunma yaptı.

225 gündür ceza evinde olduğunu belirten Nusret A., "225 gündür neden burada bulunduğumu anlayamadım. Yasadışı suç örgütü kurduğumdan bahsediliyor. Çıkar amaçlı suç örgütü kurmadım. İşlerimi örgütsel yapıda yürütmedim. Günde 15 saat çalıştım. İşime aşığım. Cezaevinde kaldığım sürede psikolojim bozuldu" dedi. Türkiye'nin en gözde firmasının sahibi olduğunu söyleyen Nusret A., son 5 yılda şirketinin 220 trilyon gelir elde ettiğini vurguladı.

İddianamede 350 trilyon kamu zararından söz edildiğini ifade eden Nusret A., kamu zararından söz edilemeyeceğini savunarak, "Şirketlerim en düşük teklifi vererek ihaleyi almıştır. Ortada herhangi bir suç yokken ev ve şirketlerim aranmıştır. Evraklarımıza ve bütün hard disklere el konulmuştur. Kopyası aylar sonra verilmiştir.Belgelerin çoğu halen verilmemiştir. Suçluyu ortaya koymak yerine suçlu yaratmak istenmiştir. 'Şirkete dalalım, nasıl olsa bir şey buluruz' anlayışıyla operasyon yapılmıştır" dedi.

Kolluk kuvvetlerinin medya yoluyla savcılığı baskı altına aldığını iddia eden Nusret A., "Emniyet zarar vermeyi amaçlamış ve bunda da başarılı olmuşlardır" diye konuştu. Mahkeme heyetinin "Neden odak haline geldin" sorusu üzerine Nusret A., 2004 yılında girdiği doğalgaz işinde başarılı olmasının etkili olduğunu söyledi. Nusret A., Konya Emniyeti'nin bir kısım taleplerini karşılayamadığı için hedef olduğunu öne sürdü. Nusret A., soruşturmayla ilgili olarak bilirkişi ekibinin 2 ay boyunca polisevinde kaldığını ve eksik raporlar düzenlediğini iddia ederek, "Bilirkişinin yaptığı eksik ve hatalardan dolayı cezaevinde yatıyoruz" şeklinde konuştu.

"Okyanus.doc" adlı belgenin 28 Nisan 2008 tarihinde şirket bilgisayarına kopyalandığını ileri süren Nusret A., bu belgenin birilerin tarafından bilerek ve istenerek aynı gün ve saatte bilgisayara yüklendiğini savundu.

İddianamede yer alan örgütün 'şiddet' boyutuna değinen Nusret A., "İddianamede yer alan tespitler ilginç" yorumunu yaptı. Nusret A., konuşmasına daha sonra şu sözlerle devam etti:

"Devasa bir örgütten bahsediliyor. Tek bir yaralama, kavga, karakola intikal etmiş bir olay, şantaj ve tehdit yoktur. Polis suçlama olmadığını noter gibi kayda almıştır. Özel hayatımızda kavga olsa bile iddianamede çarşaf çarşaf yer alırdı." Adli sicili temiz olan insanların sözde örgütte yer aldığını belirten Nusret A., "Örgüt kurmak için nedenimiz yok. Ne hikmetse benden başka çıkar elde eden kimse de yok. Nitelikli yağma yalan ve iddiadan ibarettir" diye konuştu.

Rektörlük seçimleriyle ilgili konulara da açıklık getiren Nusret A., iddianamede 4 ayrı konunun belirtildiğini söyledi. Prof. Dr. Neyhan E.'yi rektörlük adaylığı için aradığını anlatan Nusret A., "Yakın arkadaşım olması hasebiyle seçimleri kaybedip rencide olacağını düşündüğüm için adaylığını koymamasını söyledim. 'Çete rektör seçtirdi. Çete adayı çektirdi' yönündeki haberler çıktı. Bunların hiçbiri doğru değil" diyerek iddiaları yalanladı.Okudan'la ilişkisinin resmi ilişkilere dayandığını savunan Nusret A., Şeref N.'ye vermiş olduğu borcu tahsil edemeyen Süleyman O.'ya yardımcı olmak için konut alımında aracılık ettiğini doğruladı.

Nusret A., "Aracılıkla ilgili kesinlikle rüşvet ya da çıkar sağlama hareketinde bulunmadım" dedi. İletişim kayıtları hakkındaki suçlamaları da kabul etmeyen Nusret A., "Bu konu iddianamede en çok sulandırılan konudur. Konuşanların ismi kesilmiştir. Cümlelerde bazı yerler kesilmiş, lehimize olan konuşmalar iddianameye konulmamıştır. İletişim delillerini kesinlikle kabul etmiyorum" dedi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Baş Müdürü Mustafa M.'nin yakınlarıyla hiçbir ilişkisinin olmadığını savunun Nusret A., "Mustafa M.'yi sözüne itibar edilir biri olarak görmüyorum" dedi. Nusret A., dinlendiği kaygısıyla numarasını bile bilmediği telefonlar kullandığını söyledi. Nusret A., 3 saat süren savunmasının ardından avukatları tarafından hazırlanan 253 sayfalık savunma dilekçesini mahkeme heyetine sundu.

Öte yandan, hakkında yakalama emri çıkarılan sanık Ali A., bugün mahkeme heyetine ifade verdi. Ali A., mahkeme heyeti tarafından verilen ara kararla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Duruşmaya avukatların savunmasıyla yarın devam edilecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 12:01:07
Güncelleme :7 Mayıs 2009 Perşembe 12:05:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?