4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Fırat Durak'a yüklendi

AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, "AK Parti için en kolay yol Adana'da Sayın Aytaç Durak'la yola devam etmek olurdu, ancak biz zor yolu seçtik" dedi.

AK Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Ali Bilici'nin seçim bürosunu ziyaret eden Fırat, partililerine hitaben yaptığı konuşmada, partisinden istifa ederek, MHP'ye katılan ve bu partiden aday gösterilen Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'a yüklendi.

Adana halkının 2007'de büyük teveccüh göstererek, kendisini ve 5 arkadaşını Ankara'ya gönderdiğini belirten Fırat, "Gerek seçim çalışmalarım gerekse Ankara'ya gittikten sonra Türkiye'nin 4. büyük şehrinin, eskiden sanayinin kalbi olan
Adana'nın milletvekili olmamdan dolayı çok büyük mutluluk yaşayamadım. Çünkü seçim çalışmalarım süresince en ücra mahallelere kadar ziyaretlerde bulunduk. Burası bir metropol olarak nitelendiriliyor. Bu şu anlama geliyor; Türkiye'nin 81 ilinin içinden seçilmiş olan metropol ismini taşıyan modern bir şehir anlamını taşıyor. Ancak bugüne kadar ne yazık ki belediyecilik, halkımızın ucuz ekmek ve ucuz ulaşımının üstünde siyaset yapılarak yürütülmüş. Burası bir kent, şehir olmamış. Burası ortada küçük bir nüve, içerisinden geçerken büyük büyük apartmanlar, ama hemen gerisinde milyonların yaşadığı gettolar olan bir şehir veya büyük bir kasaba haline getirilmiş" diye konuştu.

"Şehirleri yönetebilmek büyük düşünmeyi gerektirir" diyen Fırat, şunları söyledi:
"İnsanları sabahın 6'sında, 5'inde ekmek kuyruklarına sokarak, bunları bir lütuf olarak onlara inandırmanın doğru olduğu kanısında değilim. Ben zorla da olsa ucuz otobüsler koyarak insanların bir yerden bir yere nakledilmesinin belediyecilik olduğu kanısında değilim. Adana bunu kırmak zorundadır ve bu kırmak zorunda olmasından dolayı bir değişimi AK Parti hayata geçirdi. Diğer partiler gibi çok rahat hareket edebilirdi. Bugün çok iddialı olan düne kadar AK Parti'de olan değerli arkadaşımızla devamı göze alabilirdi. Kendisini riske de etmezdi çok fazla. Ama hayır, bir yerde Adana halkını düşünmek durumundayız, bizim diğerlerinden farkımız bu. Biz kazanırız veya kaybederiz, bu bizi çok fazla ilgilendirmez. Ama biz doğruyu halkımızın önüne koymak durumundayız."

Doğru yapmayan hiç kimseyi partide barındırmayacaklarını ifade eden Fırat, "Çünkü modern toplumlarda toplumları yönetenler, kendilerini lider görenler, tek başına bütün gücü kendisine atfedemezler, bu mümkün değildir. Irak'ta Saddam, Şam'da başkası vardı. Ama Türkiye modern, demokrat bir Türkiye. Türkiye organize olan, belli bir fikirde, belli inançta olan insanların bir siyasi düşünce çatısı altında beraber hareket edebilme imkanına sahip olan toplumlar modern toplumlar olarak nitelendirilebilir.

Eğer bir kişi mensubu olduğu siyasi partinin amblemini kullanmaktan çekiniyorsa, eğer onun işaretlerini vermekten çekiniyorsa, kendisini o partinin mensubu olmasından uzak tutuyorsa, o zaman o kişi o partiden utanıyor demektir. Eğer siyasi partilerin üzerinde insanlar kendilerini görebiliyorlarsa aday olacakları yer bağımsız adaylıktır. Bir siyasi partinin adayı oluyorsanız, öncelikle o siyasi partinin söylemlerini, amblemlerini, işaretini yapmaktan utanmayacaksınız. Eğer bunu yapmıyorsanız, o zaman bir çelişki içindesiniz, o zaman bu memlekete hizmet etme imkanına sahip değilsiniz" şeklinde konuştu.

"Birileri parti değiştirilmesinden dolayı kendilerinin suçlandığı iddiasında ve Etik Kurul'dan ilk defa bir belediye başkanının cezalandırıldığı iddiası var" diyen Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğru; ilk defa Etik Kurulu bir büyükşehir belediye başkanını kınadı. Ama bu ayrı bir partide oldu diye olmadı. Bu işlemi, kınanan işlemi ilk defa bir büyükşehir belediye başkanı işledi diye yapıldı. Aynı işlemi bir başkası da yaparsa o da kınanır. Basın mensuplarını o söylenen, kınanan yere davet ediyorum. Adana halkımız bilsin nedir bu olay. Belki bir parsel için alınan bir karar değil, ama o bölge içinde tek boş arsanın kime ait olduğuna baksınlar. Bir kişiye aitse Etik Kurulu'nun yapmış olduğu doğrudur. Zaten Etik Kurulu'nun kararıyla iş bitmez. Eğer yapılan şey usulsüz ve yolsuzsa bunun hesabı ayrıca mahkemede verilir; hep beraber o süreci de takip edeceğiz, onun sonuçlarını da göreceğiz. Dolayısıyla insanlar birilerini suçlarken ya da kendilerini arındırırken, önce dönüp aynaya bakmak mecburiyetinde olduklarını unutmamalı. Oldukça uzun bir dönem Adana yönetilmiştir. Artık herhalde hakkında arkeolojik kazılar yapılması lazım. Ama ben inanıyorum ki arkeolojik kazıya gerek yok. Yüzeysel kazı yapılsa dahi sonuçları hiç de iyi olmaz. Biraz önce belirtildiği gibi bu millete efendilik yapmak için değil, bu millete hizmet etmek için bu adayları halkın huzuruna getirdik."

Fırat, bir soru üzerine, "Çok önemli bir karar aldı AK Parti. Sayın Aytaç Durak bizden aday gösterilmeyeceğini bildiği için gitti. En kolay yol, Sayın Aytaç Durak'la yola devam etmek olurdu, biz zor yolu seçtik" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2009 Perşembe 18:28:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
s.y IP: 85.105.89.xxx Tarih : 31.01.2009 20:07:59

sayın fırat siz bugüne kadar bir milletvekili olarak adana için ne yaptınızda bi başkasını eleştiriyorsunuz onu söylermisiniz